zaterdag 9 november 2013

Proefnotitie: Chipotle Quadrupel

De Chipotle Quadrupel is een voortboorduursel op het Chipotle peperthema van de Diablo Fuego. Het recept is bedacht met Rochefort 8 in gedachten, een volle complexe quadrupel met de Chipotle als aanvulling. De kandijsuiker is zelf gemaakt met kristalsuiker en DAP. De voorbereiding en bijzonderheden zijn hier te lezen. Hieronder een proefnotitie van het bier.

Het bier schenkt in met een beige, fijne schuimkraag die inzakt tot een romig laagje. De kleur van het bier is diep donkerbruin. 

In de geur zit voornamelijk veel caramelmoutigheid en kandijsuiker. De geur doet denken aan vijgen en krenten, van de Chipotle pepers is niet veel te ruiken, misschien alleen de ondefinieerbare geur die wat aardachtig aandoet. Het gistkarakter is fruitig, maar is door de volle moutigheid moeilijk te proeven. De bedoeling was om de Nottingham te gebruiken, maar die had ik niet op voorraad en daarom de Belle Saison korrelgist gebruikt. Een ongebruikelijke keuze voor een Quadrupel, maar daardoor is het bier goed ver uitvergist en heeft het bier een fruitigheid met wat kurkige smaken. 

De smaak is vol en moutig, caramoutig en heeft smaken die doen denken aan krenten, vijgen en donkere broodkorst. De pepers geven het bieren licht pittige smaak, die tintelt op de tong. Geen extreme pittigheid, maar een prettige aanvulling op de moutbitterheid en de alcohol. Deze smaken lijken elkaar te overlappen en vullen elkaar ook aan. De alcohol geeft het bier een warm mondgevoel. Zelfs na een half glas valt de pittigheid mee, de hitte bouwt niet op.

Voor een peperfanaat als ik, zou het nog iets pittiger mogen, maar dit is een geslaagd bier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...