Maar waar de inspiratie in Amerika jarenlang uit België kwam, is de inspiratie door de Belgen nu uit Amerika gehaald en is men begonnen om de 'Belgische IPA' te ontwikkelen. U vraagt wij draaien, zoiets.
De bierstijl 'Belgisch IPA' is een vrij breed interpreteerbare stijl, maar over het algemeen gaat het om een bier met een bovengemiddelde bitterheid en hoppigheid in combinatie met een Belgisch fruitig gistkarakter. Er zijn een aantal brouwerijen die een eigen interpretatie van een IPA zijn gaan brouwen. Hieronder een aantal geproefde voorbeelden van de stijl.
Houblon Chouffe is een van de eerste Belgische IPA's geweest die gebrouwen is met
Amerikaanse hoppen (Columbus,Amarillo en de nobele Saaz). De typische Chouffegist geeft een prettige smaak die goed combineert met de redelijk stevige bitterheid van 59 IBU. De harsige en iets scherpe bitter van dit bier zijn prima in balans. Dit is een mooi voorbeeld van een wat vollere 'tripel' met een goede balans voor de bitter en hoppigheid. Ondanks de Amerikaanse hoppen echt een Belgische IPA.
Hopverdomme van Kerkom brouwerij. Dit is een IPA van 7% en er zijn 7 soorten lokale hop in verwerkt. "Really damned hoppy" volgens het Engelstalige etiket. De geur is voornamelijk heel moutig met veel dextrine-achtige mout. De smaak is niet erg spannend, met vrij veel zoete moutigheid en een zweem van zepige hoppigheid. Een verschil met een Belgische blonde kan ik niet ontdekken. Een gewone Chouffe is bitterder.
Hoppy Castle. is een van de nieuwste hoppige blondes uit Belgie. Het is een bier van Honsebrouck, bekend van het donkere, zware Kasteelbier. De geur is redelijk hoppig, maar de smaak is niet echt bitter en de hoppigheid is te laag om zijn naam eer aan te doen. Verder is het mondgevoel vrij dun. Een teleurstellende Belgische IPA.
Hopus Een mooie presentatie met een fles met een beugelsluiting en een klein glaasje voor de gist. In de geur ruik ik een lichte zepigheid. De smaak van het bier is Belgisch fruitig. De bitterheid is 40 IBU en heeft een kleine trekkerigheid. Dit bier is in mijn beleving niet bitter genoeg en de fruitigheid zit in de weg van de hop. In het verleden heb ik dit bier al vaker geprobeerd en afgeschreven, nu lijkt het alsof het bier wat is verbeterd, maar ik vind het ook nu geen topbier.
Hopsinjoor Dit bier wordt gebrouwen door het Anker in Mechelen. Het is een mooi helder, goudkleurig bier met een mooi nobel hopkarakter van Golding, Spalt, Hallertau en Saaz. De bitterheid is bovengemiddeld en naar het schijnt 50 IBU. De bitterheid en hoppigheid worden mooi gebalanceerd door mild fruitige Ankerhop. Dit bier lijkt qua hop wel wat op een Engelse IPA.
Urthel hop-it Een bier met een stevige moutigheid en een grassig hoparoma. De gist geeft een Belgische fruitigheid. De bitterheid is vrij aanwezig maar niet zo hoog als verwacht. Het bier heeft vooral een hoppig aroma wat ook in de smaak ontwikkelt. De fruitige gist geven het bier een kruidig karakter. Het mondgevoel is wat dun en heeft een lichte oxidatiesmaak. Het bier mist naar mijn mening balans.
Van de Duvel tripel hop zijn er meerdere versie verschenen. De eerste versie had de zeer citrusachtige Amerikaanse Citra hop. Deze hop en Saaz en Styrian Goldings in combinatie met de typische Duvelgist geven het bier een smaak van passievrucht, zwarte bessen en ananas. Het bier heeft een stevige bitterheid en het aroma van exotische fruit. Ondanks het gebruik van Amerikaanse hoppen is het toch een typische Belgische IPA door het gistkarakter.
XX bitter Dit bier valt eigenlijk niet erg in de Belgische IPA stijl, maar volgens Ratebeer valt deze wel onder de stijl. Het bier bestond al voor deze hype en voldoet op een aantal punten niet. Het bier is best bitter, hard bitter zelfs en het is geen zoete kauwgombal. Het bier kan zelfs bij langer bewaren een wat Brett-achtig karakter ontwikkelen. Het bier is ook wel enigzins te vergelijken met de unieke Orval, welke ook droog en hoppig is. Volgens sommigen is dit bier hoe IPA's vroeger gesmaakt moeten hebben.
Smaak is persoonlijk en een rankschikking is dan ook maar één mening. Hieronder de rangschikking van de geproefde bieren met een waardeoordeel achter elk bier (♠).
1) Houblon Chouffe ♠♠♠♠♠
2) Duvel tripel hop ♠♠♠♠
3) Hopsinjoor ♠♠♠♠
4) Urthel hop-it ♠♠
5) Hopus ♠♠
6) Hopverdomme ♠
7) Hoppy Castle ♠
Geen opmerkingen:
Een reactie posten