maandag 9 juni 2014

Proefnotitie: Hel en Verdoemenis kloon

Een kloon maken op basis van informatie op het etiket, de brouwer en internet is best lastig. Ergens houdt de juistheid van de via-via informatie en bewuste vaagheid van brouwers op en gaat deze zijn eigen leven leiden. De kloon van de Hel en Verdoemenis van brouwerij de Molen is gebrouwen op basis van dergelijke informatie. Nadat er een aantal antwoorden door de brouwer zelf zijn gegeven is er wel een goede richting aan het bier gegeven. Dit bier scoorde 89 punten op het laatste ONK, dus lang niet slecht. 

Het bier heeft eerst een dunne, beige schuimkraag, daarna zakt deze in tot een minimaal laagje schuim. De opmerking dat dit bier te weinig koolzuur heeft, ben ik het niet mee eens, er zit voldoende, maar laag, koolzuur in het bier. 

De geur heeft heel veel donkere geuren: mocca, koffie, chocolade en cacao. Ergens doet dit denken aan een hele donkere, pure chocoladereep. De mouten geven het bier een lichte (mout)zurigheid die lijkt op een mengeling van koffiedik en paprika met een ruwe, donkere Engelse dark crystalmout. 

De smaak is vol en dik, en zoals het hoort bij een Imperial Stout, is het zwaar, visceus en donker. In de smaak zijn de mocca en koffie ruim aanwezig. De pure, donkere chocolade associatie is vooral door de zoetheid aanwezig. De moutzurigheid zit ook in de smaak maar geven slecht meer complexiteit aan het bier. De 10% alcohol is niet heet, maar voegt wel een mooie warmte toe die vooral na het doorslikken opvalt. Hier zijn de ruime hoeveelheden aan donkere mouten in de vorm van brown malt en dark crystal goed te proeven. Deze ruwe mouten ruiken en smaken heerlijk en hebben ook wel wat van een goede chocoladecake met een granig tintje. Het mondgevoel is zoals verwacht vrij vol en zoet. De bitterheid is flink en er is geen directe hopsmaak- of aroma te benoemen.

Ik heb er geen origineel naast staan, maar ik denk dat het origineel wat minder zoet en minder dik is. Deze kloon heeft wel heel veel raakvlakken met het origineel. Een vervolgrecept met wat veranderingen staat al op de planning.

6 opmerkingen:

  1. Gerben,

    Leuk project en bedankt dat je je gedachten kronkels wilt delen om tot een goede kloon te komen. Om je eind SG te verlagen zou je ook naar de pH van de maisch kunnen kijken; een dergelijke stort kan een flinke pH verlaging geven waardoor je zetmeel conversie minder wordt. Ik gebruik meestal calciumhydroxide ('Lime") voor het verhogen van de pH.

    Groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Peter, bedankt voor jouw reactie! Altijd leuk om wat te horen van mensen die meelezen. Ik denk dat ik wel aan CaOH kan komen. Voeg je dit na het storten van de mout en corrigeer je dan tot pH 5.2?

      Verwijderen
  2. Gerben,

    Het is handig als je eerst een oplossing maakt van de Ca(OH)2, dan kun je nauwkeuriger doseren. De pH correctie (5,2 - 5,4) doe je direct na het inmaischen. Ben benieuwd welke recpetuur wijziging je doet om dichter bij het origineel te komen.

    Groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ok bedankt, ik ga er naar op zoek. De aangepaste receptuur staat ook in het eerste stukje over het de kloon. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...