zaterdag 9 november 2013

Prik Tripel - Bier met Cactus

Soms kom je zomaar een ingrediënt tegen dat gemaakt lijkt te zijn om een bier mee te maken. Tijdens een bezoekje aan supermarkt Tanger in Den Haag kwam ik vruchten tegen die erg interessant leken. Er kwam weinig geur vanaf, maar de tekening van cactussen op de doos waren voldoende om mij te overtuigen. 

De vruchten blijken cactusvijgen te heten en zijn de vruchten van een cactus. Volgens wikipedia is de smaak zoetig, soms aan de zure kant en lijkt enigszins op die van een peer. Bij het doorsnijden van de vrucht komt er knalrood vruchtvlees tevoorschijn waartussen pitjes zitten. De smaak heeft wat weg van peer, maar is verder wel uniek. 

De zurigheid van het fruit vereist dat er voldoende body en zoetigheid tegenover staat. Door op hoge temperatuur te maischen en een soort decoctie te gebruiken, zal er meer body ontstaan. De vrij hoge begindichtheid en het bijkomende alcoholgehalte geven het bier ook meer balans aan eventuele zurigheid. 
Verder zal er door de relatief subtiele smaak van de cactus redelijk veel fruit moeten worden gebruikt om de smaak in het bier te krijgen. Het is dus belangrijk om de balans te vinden tussen zuur en smaak.

De basis van het bier is een tripelachtig/IPA bier met veel moutigheid en een stevige bitter en hoppigheid. 
         
Aantal liters------- : 10 liter
Gewenst begin SG---- : 1077
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 15.7 liter
Spoelwater---------- : 5.7 liter
Maischwater--------- : 10 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 15.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 50 EBU (Tinseth)

74.7%   2572 g Pilsmout 3 EBC                       3    EBC   

7%          241 g Carapils (D)                           2.5  EBC   
12%        413 g Münchenermout                   20   EBC   
5%         172 g Kristalsuiker                          10   EBC  
1.3%        44 g Melanoidinemout                  60   EBC  

13 g  15 %az  60 min B Warrior                       
10 g  15 %az  10 min B El Dorado

10 g  15 %az   5 min B El Dorado                        

Gist: Fermentis Safale US-05

65m/67°C Maischdikte is: 2.9 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 2.9 L/kg

1m/78°C Maischdikte is: 2.9 L/kg

De cactusvijgen zijn geschild en gesneden, er is 50 gram meegekookt  voor 45 min. Aan het einde van het koken is er 200 gram toegevoegd. In de lagering wordt er 330 gram toegevoegd en 1 week gelagerd. Dit bier is gebotteld bij een dichtheid van 1011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...