Een Black IPA is een heftig bitter en hoppig bier zoals een IPA, maar met de toevoeging van een donkere mout. Het bier zal niet te gebrand moeten zijn, maar de smaken van de donkere mout moeten wel aanwezig zijn. De moutstort bestaat doorgaans uit een pale ale basismout (in de Amerikaanse voorbeelden wordt hier vaak Maris Otter voor gebruikt). Dit wordt aangevuld met een lichte en donkere caramoutsoort. Om een kleine gebrandheid en kleur te geven, wordt er vaak chocolademout gebruikt. Een Black IPA kenmerkt zich niet door de gebrandheid zoals een Porter, maar mag wel een donkere smaak hebben.
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 39.5 liter
Spoelwater---------- : 9.5 liter
Maischwater--------- : 30 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 65.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 53 EBU (Tinseth)
85% 7231 g Pale alemout 5.5 EBC
7% 595 g Carared (D) 40 EBC
4% 340 g Dark Crystal 300 EBC
4% 340 g Dark Crystal 300 EBC
4% 340 g Chocolademout 900 EBC
De hopstort is altijd een kwestie van smaak. Ik heb wel vaker met Chinook en Columbus gebrouwen. Dit zijn allebei heftige en harsige hoppen die een harde bitterheid kunnen geven. De Summit geeft een mandarijnachtige smaak en de Citra is erg citrusachtig.
De basis bestaat uit een combinatie van harsig en mandarijn fruitigheid. De aromahoppen zijn ook zo divers mogelijk gekozen om een mooi brede hopsmaak te geven. De bitterheid is niet extreem, maar ook dat is persoonlijke smaak.
Pellets--- 18 g 13.5 %az FWH Chinook
Bloemen---12 g 17.2 %az FWH Summit
Pellets--- 12 g 13.5 %az 10 min Chinook
Bloemen---12 g 17.2 %az 5 min Summit
Bloemen---18 g 15 %az 5 min Citra
Bloemen-- 12 g 15 %az 5 min Columbus
Bloemen--- 15 g 15 %az drooghop Citra
Bloemen-- 15 g 15 %az drooghop Columbus
Gistsoort----------- : Fermentis Safale US-05
Gist toegevoegd als- : korrelgist
Maischschema
40m/65°C Maischdikte is: 3.52 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 3.52 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.52 L/kg
Dit bier is gebrouwen op 12 augustus. De smaak was veelbelovend. De kleur was donkerbruin en de smaak was intens hoppig met een sterke citrussmaak.
Op 24 augustus is dit bier gebotteld bij een dichtheid van 1015. De smaak was erg koffieachtig, flink citrusachtig en bitter.
The best Cascadian Dark Ales I've had have all appeared as something their not. The expectation of roast guides your expectation, but the flavor follows that of an IPA, as you suggest. This element of subversion is a pretty important part of the style. The difference been expectation and reality. All the dehusked dark malt (Carafa I, II and III) provide that desired opaqueness without contributing the roast flavors you get from a Chocolate or Black Patent malt.
BeantwoordenVerwijderenHi Daniel, thanks for your input. I recently had the Clown shoes lubrication and the Pitch Black IPA by Widmer brothers. The dark malts do add a nice taste, but with my eyes closed I might not get it. I planned on using 'normal' chocolate malt, but I will try to get my hands on the deshusked. What do you think about the hop bill?
BeantwoordenVerwijderenI like the individual hops that you chose, but I don't have much experience using Summit in combination with other varieties. I also prefer a First Wort Hop and 20 minute hop addition, but I think that might just be personal preference. I have a feeling this is going to be a delicious beer.
VerwijderenThanks, what does FWH add to the hop flavor? This one is scheduled in a month so things might change.
VerwijderenYou should ad google translate to your blog. I'd love to understand your process more. That Black IPA looks tasty as I love the Pineyness of the Chinook with the dark IPA's and the slight roast that I feel it compliments.
BeantwoordenVerwijderenI use FWH for all of my hoppy beers and I feel like it adds a smoother bitterness, and also a long lasting aroma profile. When your dry hops have faded, the aroma of the FWH lingers a month longer!
I will change the first hopaddition into a FWH addition. Thanks for the suggestion. I added the translate option. Nice you could join this blog!
BeantwoordenVerwijderen