zaterdag 20 april 2013

Proefnotitie: Afterparty Topper Wheat

Dit is de proefnotitie van het Afterparty Topper Wheat bier. Dit bier is afgevuld op fust en geforceerd gecarboneerd. Dit betekent dat er geen nagisting in het vat heeft plaatsgevonden, maar dat er door het opdrukken van koolzuur, er druk in het bier is geperst. Dit bier is vergist met twee gistsoorten: de US-05, een all-round gist met een clean gistkarakter van Fermentis en de BRY-97, een nieuwe gist die net als de US-05 een American Ale gist is, maar van een andere leverancier (Danstar). Hieronder zijn beide gisten met elkaar vergeleken.

BRY-97
Het linker bier op de foto. Een licht troebel bier met een geel, gouden kleur. Er is weinig zichtbaar koolzuur aanwezig. Het schuim is door het geforceerd carboneren heel fijn en blijft heel lang staan en blijft mooi aan het glas plakken. 

De geur is licht hoppig met een citroenachige citrus. De gist geeft een neutraal karakter en lijkt meer ruimte te geven aan de hoppigheid. Er is een prettige, iets houtige geur van de hop aanwezig. De tarwe zorgt voor een licht granige geur en het bier heeft een lichte dextrineuze moutigheid.

De smaak is licht en hoppig, de geur vertaalt zich in de smaak: een lichte moutigheid met een milde, citroenachtige hoppigheid. De hop overheerst hier echter niet, maar levert citrus en frisheid. De gist is prima geschikt voor dit bier. Het mondgevoel is iets plakkerig en de smaak is zoetig.


US-05
Het rechter bier op de foto. Het bier is troebeler dan de BRY-97, vanwege het eerder tappen van dit bier. Op de bodem ligt hier nog wat gist. Dit zal langzaam minder worden. Er is weinig koolzuur aanwezig. Het schuim is ook hier erg dik en fijn en blijft ook netjes aan het glas plakken. 

De geur is gistiger en de hoppigheid lijkt minder uitgesproken dan bij het andere bier. De zwevende gisten kunnen wat hoppigheid hebben opgenomen. Bij het afvullen was er geen verschil in helderheid, dus er is geen reden om aan te nemen dat er verschil is in bezinksnelheid. Het bier is wel hoppig en heeft ook citrusachtige, hoppige geuren. 


De smaak is clean, licht en hoppig, het bier lijkt qua hoppigheid en moutigheid iets vlakker dan de andere versie. Het bier is minder plakkerig. De bitterheid van het bier is een fractie scherper, maar valt alleen op door ze naast elkaar te proeven.

Oordeel
De bieren zijn allebei redelijk vergelijkbaar, de BRY-97 heeft een iets uitgesprokener hoppigheid en de moutigheid is hoger. Er is een lichte fruitigheid aanwezig. De vergistingsgraad is lager dan de US-05. De US-05 geeft een klein beetje een hardere bitterheid en de smaak is wat cleaner. Er is wat minder hoppigheid en moutigheid in het bier aanwezig. 

Er is dus een goede kans dat de gisten uitwisselbaar zijn. Hier zijn meer brouwsels voor nodig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...