In voorbereiding op de Felix rookporter, is dit een experiment om de kracht van de rooksmaak aan het zelfgerookte mout te testen. Een royale hoeveelheid rookmout met bijna de helft van de stort is er gebruikt. In de Felix rookporter wordt er slechts 25% van de stort aan rookmout gebruikt. Het wort rook behoorlijk intens naar rook en combineerde prima met de flink gebrande wortgeur. In dit bier is er ook veel zwarte mout gebruikt. Een Porter is minder gebrand en milder in de donkere mouten. Aangezien dit een experiment is, is er maar 5 liter van gemaakt.
Aantal liters------- : 5 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 75 %
Totaal brouwwater--- : 7.3 liter
Spoelwater---------- : 2.3 liter
Maischwater--------- : 5 liter
Kooktijd------------ : 45 minuten
Berekende kleur----- : 96.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 68 EBU (Tinseth)
42.2% 504 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
45.2% 540 g Rookmout 4 EBC
2.3% 27 g Special B 391 EBC
2.3% 27 g Carafa type 1 800 EBC
8% 95 g Zwartemout 1400 EBC
Bloemen---11 g 4.3 %az FWH B Fuggle (USA)
Bloemen---7 g 12 %az 45 min B Organic Pacific Gem
Bloemen---12 g 12 %az 5 min B Organic Pacific Gem
De Pacific Gem hop schijnt een wat houtig en blauwe beskarakter aan het bier te geven. De hop rook erg goed. Een beetje het midden tussen een Europese en Amerikaanse hop. De geur was ongeveer zoals Brewer's Gold en Northern Brewer.
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04
Twee dagen na het begin van de vergisting is er 90 gram granaatappelsiroop en 50 ml koudgetrokken koffie toegevoegd. Er is na de hoofdvergisting 5 gram eikensnippers in whisky toegevoegd en twee dagen laten trekken voor het bottelen.
Maischschema
35m/64°C Maischdikte is: 4.17 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 4.17 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten