zaterdag 4 mei 2013

Proefnotitie: Veens Dubbel en Veens Tripel

Het bier van de brouwcursus zit nu al een maand of twee op de fles. Normaal gesproken voer ik de kwaliteitscontrole van de bieren met een zekere regelmaat uit vanaf een week of twee, maar aangezien er redelijk weinig flessen voorradig zijn, beperk ik met tot een (1) flesje per bier. Puur voor wetenschappelijke doeleinden natuurlijk. Daar gaan we dan.


Dubbel met Ringwood ale
Het bier gaat met een harde sis open, bij het inschenken is er veel schuim in het glas. Net
een beetje te veel koolzuurdruk in de fles, want het bier blijft langzaam nog uit de fles komen. De kleur van het bier is donkerbruin, voor een Dubbel misschien iets te licht van kleur. Het schuim is romig en blijft netjes staan.

De geur is licht caramellig met wat geuren van krenten, vijgen en rozijnen. Daarnaast is er wat chocolade te proeven. De geur is redelijk mild, de gist geeft een lichte fruitigheid.

De smaak is prettig, het bier heeft de krentjes, rozijnen, kandijsuiker die in de geur ook aanwezig waren. Het bier heeft een lichte bitter, welke deels afkomstig lijkt van de donkere mout, dit is een moutbittere smaak. Daarnaast heeft het bier een bitterheid van de hop, welke door de late hopgigft van de Cascade hop een licht harsige afdronk heeft.

Tripel met de Farmhouse ale gist 
De fles gaat met veel gesis open en er ontstaat een schuimkraagje in de hals van de fles. Het bier is erg enthousiast. Het bier is een klein beetje verdergegist in de fles. Bij het inschenken ontstaat er een flinke schuimkraag die vrij snel inzakt. De kleur is koper, oranje en er stijgt rustig koolzuur op. 

De geur is erg kruidig en fruitig en lijkt op banaan, stro en winegums. De typische

saisonachtige geur zit er goed in en geeft een mooie mix van complexe geuren als kurk en stro. Dit klinkt niet zo erg lekker, maar dit is dan ook geen bier voor de gemiddelde pilsdrinker. Verder heeft het bier heel weinig zoet in de geur. 

Wat het eerste opvalt aan de smaak is, dat het bier totaal niet zoet is en vrij droog is. Hierdoor valt de smaak van de gist extra op en zoals gezegd: dit is geen bier voor een beginner. Er zijn smaken die doen denken aan kurk, stro, honing, pruimen, perziken, koriander, kruidnagel, elke slok geeft weer een andere smaak en benoemen van smaken is lastig. Het staat wel vast dat de smaak complex is. Daarnaast zijn de hoppen duidelijk aanwezig en geven het bier een licht harsige en kruidige, bijna dennenachtige hoppigheid. Na een aantal slokken is mijn mond gewend aan het bier en drinkt het makkelijker weg. 

Tripel met S-04
Dit bier heeft wat minder druk op de fles, maar het gesis klinkt als voldoende koolzuur. Het bier schenkt iets dof uit, het schuim bouwt snel op met grote bellen en is binnen enkele minuten ingezakt tot een klein laagje (cola)schuim.

De geur is anders dan de Farmhouse ale: het bier heeft veel fruitigheid, waarbij vooralperzik en banaan de geur bepalen, het neigt naar de bekende kauwgomballetjes. Daarna volgend geuren als honing en licht stro-achtig. Dit is een prettige geur en doet zoet aan. 

De smaak is zoetig, zelfs na de tweede slok zoet te noemen. De fruitige smaken zijn aanwezig en doen weer denken aan perzik, honing en banaan, kauwgomballen ook. Het mondgevoel is vol en zoet. De bitterheid is prettig, naarmate dit bier ouder zal worden, zal het bittere randje nog iets milder worden. Het karakter van het bier is duidelijk anders dan de farmhouse: dit bier heeft alles om een allemansvriend te zijn. Zoetig, licht fruitig en een licht bittertje. Niets mis mee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...