zondag 14 april 2013

ONK amateur bierbrouwen 2013 - Jopen Haarlem


Op 2 juni 2013 zal het Open Nederlands Kampioenschap amateur bierbrouwen worden georganiseerd. Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat organiseert het ONK, in samenwerking met de Haarlemse bierbrouwerij Jopen.

 
Afgelopen week is er geĆÆnventariseerd welke bieren er opgestuurd gaan worden door
brouwerij de Watertoren voor het ONK in Haarlem. Voorheen wilde ik nog wel eens een bier insturen dat iets mankeerde of net buiten een stijl viel. Hierbij wilde ik dan de opmerkingen van de keurmeester horen, zodat er in de toekomst iets verbetert zou kunnen worden aan het bier. Inmiddels wil ik eigenlijk alleen maar de beste bieren inzenden. Met ongeveer 3 maanden tussen brouwen en drinken, lijkt een dergelijk evenement zich altijd plotseling aan te dienen. Dit maakt de hoeveelheid bieren die prima op dronk zijn vrij klein. Elke keer neem ik me voor om de volgende keer 6 maanden vantevoren een plan op te stellen om bijvoorbeeld in elke categorie een bier in te kunnen zenden of alle pijlen te richten op een enkele klasse. De B-klasse bijvoorbeeld is een klasse waar relatief weinig bieren ingezonden worden. De kans dat je je tussen de winnaars bevindt, is dan groter. Op de site van ONK2013.nl staat een tussenstand per klasse: A:50 B:27 C:89 D:66 E:11 V:36. De E-klasse is een kloon van het Jopen Koyt bier.

Na een kritische schifting van de bieren, zijn de volgende bieren verkozen als potentiƫle prijswinnaars:

1) Saison / Het Veenlijk - Klasse A
De Saison is een erg droge saison met de typische kurkige en wat kelderachtige geur en smaak. Het bier doet redelijk bitter aan door de verre uitvergisting. In de nasmaak komt er een nobele en wat harsige hoppigheid opzetten. Het bier is een standaard voorbeeld van een saison. Mijn voorspelling: 79 punten.

Dit bier heeft 71 punten gekregen. Het commentaar: Redelijk bier, maar geen Saison. Gebruik minder donkere mout en vervang dat door suiker voor een hogere vergistingsgraad en doordrinkbaarheid. Hopgift mag ook hoger. 
Dit was het enige bier waar ik het absoluut niet eens ben met het commentaar. Het bier is heel droog en het bier is goed bitter. Donkere mouten zitten er niet in. Een 17e plaats in de A-klasse.  

2) Granaatappel blond / Persephone- Vrije Klasse
Dit bier ontwikkelt zich nog erg. In het begin was het bier erg zoet met heel veel rood fruit, nu lijkt het fruit zich in het bier te mengen en is de fruitigheid subtieler en het bier is beter in balans. Door de Citra hop heeft het bier een citroenachtige geur en smaak. Mijn voorspelling: 85 punten.

Dit bier heeft 79 punten gekregen. Het commentaar: Mooi, helder bier. Zeer fruitige geur. Fris, meer 'citrusachtig'. Smaak wat samentrekkend, niet zoetig. Fruitig. Goed in balans, Koel drinken!
Hier kan ik wel mee eens zijn. Een mooie 8e plaats in de V-klasse.

3) Chipotle Chocolade Stout / Diablo Fuego - Vrije Klasse
De Chipotle ale is een erg apart bier met de peper, chocolade en de vanilletoevoeging. Het bier smaakt elke keer anders; van redelijk pittig naar gebrand en niet pittig. Mijn voorspelling: 81 punten.

Dit bier heeft 84 punten gekregen. Het commentaar: Mooi complexe, uitnodigende geur. Gebrand, donker moutig, peper duidelijk aanwezig, maar niet te sterk. Nasmaak is branderig, maar uitnodigend. Goed gelukt!
Dat is een mooi commentaar, helaas maar een 5e plaats in de V-klasse. 


Uiteindelijk zat ik er naast met mijn voorspellingen, maar ben wel tevreden. Op naar het OBBK in september!3 opmerkingen:

  1. En Gerben, klopte de voorspelling een beetje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Podium komt in zicht!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kloekus en Ajaxied, ik heb inmiddels het commentaar van de keurmeester erbij geschreven. Niet slecht, maar geen beker. Volgende keer beter!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...