vrijdag 4 mei 2012

Galjoen Gouden Ale

Na al het geweld van de zwarte, zware bieren is het tijd voor een zwaar, blond bier.  Het idee was om eens een Westmalle tripel te brouwen, maar het experiment lonkt en toen zag ik een bier met een speciale twist. Het gaat om de Trade Winds Golden Ale van brouwerij the Bruery. Onderstaande quote is afkomstig van de website van de brouwerij (los vertaald weliswaar):

De brouwerij "The Bruery" in Amerika maakt een bier met Thai Basil en rijst. De basis bestaat uit een Belgische 'Golden Ale' zoals ze dat zelf noemen. In plaats van de traditionele kandijsuiker is er rijst gebruikt om zodoende het bier zwaarder te maken en tegelijk het mondgevoel lichter te maken. Het bier is vervolgens gekruid met Thaise Basilicum. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en 25 IBU bitterheid. 

 

 Klinkt aantrekkelijk! De combinatie van een Belgische gist met een kruidige basilicum en citroensmaak. De rijst die gebruikt is in de pils voor de wedstrijd van Brand lijkt me ook mooi in dit concept passen. Het geeft niet veel smaak, maar toch anders dan kandijsuiker. Ik zie het helemaal zitten, deze tripel met een twist. 

       
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1089
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 39.25 liter
Spoelwater---------- : 9.25 liter
Maischwater--------- : 30 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 19.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 34 EBU (Tinseth)

Moutstort
67% 6912 g Pilsmout 3 EBC                         3    EBC    
 5% 515 g Ambermout 50 EBC                    49   EBC    
13% 1341 g Rijst                                         1    EBC    
15% 1547 g Moutextract amber                 18   EBC  

De rijst zal eerst gekookt worden, aangezien de verstijfselingstemperatuur boven de 70°C ligt. Hierdoor is het zetmeel beter benaderbaar voor de enzymen. De moutextract voeg ik toe om het bier wat sterker te maken en door de wat lagere vergistbaarheid (meer dextrines) van het extract maken het bier wat interessanter.

Hop
Bloemen---35 g  11.5 %az  75 min B Target                       
Bloemen---15 g  05.7 %az  60 min B Cascade
 
Bloemen---13 g  3 %az  5 min B Saaz (CZ)                    
Bloemen---15 g  3.5 %az  5 min B Cascade                      
                       




Kruiden

- Kaffir lime (citroenblad) 8 blaadjes op 5 minuten.
- Kaffir lime - 4 blaadjes in 5 ml jenever geweekt. Toevoegen van de alcohol bij het bottelen.  
- 5 gram koriander (grof gekneusd)- 5 min;
- 2 kruidnagel - 5 min;
- 3 eetlepels muntblad - 5 min. 

                  
Gist
Gistsoort----------- : American Lager Wyeast 2007
Gist toegevoegd als- : slurrystarter
Volume-------------- : 4 Ltr
Beluchtingstijd----- : 8 uur
Temperatuur--------- : 14°C


Ik wilde liever de Duvelgist voor dit bier gebruiken, omdat deze een lichte peerachtige smaak kan geven. Door te weinig tijd en door de beschikbaarheid van een dikke slurry van de American Lagergist, heb ik gekozen om die laatste te gebruiken. De vergisting zal beginnen bij 12°C en langzaam in een week omhoog worden gebracht tot 18°C. Het bier zal dan niet heel veel karakter krijgen van de gist, maar door de kruiden zal er waarschijnlijk wel een interessante smaak ontstaan.

Maischschema
10m/53°C Maischdikte is: 2.9 L/kg 
30m/62°C Maischdikte is: 2.9 L/kg 
30m/73°C Maischdikte is: 2.9 L/kg


Uit eigen ervaring weet ik dat door laag in temperatuur te beginnen het bier beter vergist en ook helderder is na het koken. Blijkbaar is er ergens iets verandert met de samenstelling van de mout. Bij mij werkt het, dus ik doe het.

Dit bier is op 18 mei 2012 gebrouwen en de dichtheid is op een nette 1090 uitgekomen. De kleur is niet echt goud, meer koperkleurig. Na vergisting is het bier op 1014 uitgekomen. Dan komt dit bier op 10.5% alcohol uit. De smaaknotities zijn hier weergegeven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...