zondag 15 april 2012

Brouwerij de Watertoren - op eiken lageren

Het lageren van bier op eikenvaten waar wel of geen andere drank in heeft gezeten, heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Zeker in Amerika zijn er veel brouwers die bourbon, whiskey of wijnvaten gebruiken om bier in te lageren. In Nederland zijn brouwers als De Molen en Emelisse die dit ook al doen. Het lageren op een dergelijk vat heeft twee redenen: Het opnemen van de smaak van de drank die er eerder in heeft gezeten. Ten tweede, de smaken uit het hout opnemen. Daarnaast is een houten vat goed geschikt om wilde bieren in te maken. Het hout ademt, waardoor er kleine hoeveelheden zuurstof in het bier kunnen treden. Een aantal wilde gisten en melkzuurbacteriën hebben dat nodig om goed te kunnen groeien.
Nu heeft Brouwerij de Watertoren inmiddels ook een vat aangeschaft. Weliswaar heeft er geen drank in gezeten, het is een nieuw vat, maar dit kan natuurlijk opgelost worden door er een kleine hoeveelheid drank in het vat te doen voordat het bier erbij gaat. Het vat heeft van binnen een zwarte binnenkant, wat wijst op het aanbranden van de binnenkant met een vlam. Bij de vaten waar whisky in wordt gelagerd, wordt dit ook gedaan.
Behandeling van het vat
Eerst is het vat gevuld met water. Doordat er kiertjes tussen het hout zitten kan er kleine lekkage ontstaan. Het hout zal uitzetten door het water en de kiertjes zullen dichtgedrukt worden. Na een dag is het vat al redelijk verzadigd met water. Er is nog wel wat water te zien aan de buitenkant, maar er kwamen geen druppels meer door de wand. Het duurt ongeveer 2 weken voordat het vat helemaal gezet is.

Op vat lageren
Het vat zal in eerste instantie gebruikt worden voor een paar bieren die alleen de smaak van het hout en drank nodig hebben. Het idee is om een Imperial stout en een barleywine in het vat te laten lageren. Zware bieren die kunnen verbeteren door het hout dus.
Na een aantal keer zal de overbrenging van de smaak van het hout minder worden en kan het vat in principe opnieuw worden gebrand, maar het kan ook gebruikt worden om bieren met Brettanomyces of spontaan vergiste bieren in te lageren. Het idee is om hiervoor het bezinksel van een Oerbier en een Orval te nemen. Deze bieren bevatten beide de Brettanomyces en zullen eerst gebruikt worden in het grote gist (bezinksel) experiment dat binnenkort gaat plaatsvinden. Daarna zal er bier vergist worden met het bezinksel van Marriage Parfait van Boon en Oud Beersel Oude Gueuze. Later wordt daar misschien een spontaan vergist bier in gedaan. Genoeg ideeen dus.
                                                               



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...