zaterdag 7 april 2012

Diablo Fuego - Een vurig bier!


Brouwen lijkt in de basis heel veel op koken, je kunt allerlei ingrediënten gebruiken, die heel mooi met bier combineren of heel erg de boot missen. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van hete pepers in bier, in het bijzonder de zeer smaakvolle Chipotle pepers. Dit zijn Jalapeno pepers die zijn gedroogd en gerookt boven een smeulend vuur. Hierdoor zijn de pepers zwartgeblakerd met smaken van rook, tabak en leer. Gecombineerd met de hitte van de peper is dit wel een interessante combinatie met een bier. Er zijn hiervan zelfs commerciële bieren, waarvan de Chipotle ale van Rogue Ales wel de bekendste is.

Ik heb een aantal interessante benaderingen van een Chipotle bier gezien op verschillende blogs. Deze gaan uit van een Mexicaanse, Azteekse insteek, waarin typische ingrediënten zoals mais, chocolade, cayennepeper, cacao, annatto en kaneel zijn verwerkt. In dit recept is een mooi voorbeeld hiervan te vinden. Verder kan er met de Chipotle of Ancho Chile verschillende bieren gebrouwen worden. Zoals in Ancho chile saison, Chipotle amber ale en een prijswinnend recept van een Scotch ale met Ancho Chile,

Het onderstaande recept is deels op bovenstaande recepten gebaseerd, maar het is een origineel recept. De chocolade is een stuk pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Om problemen met schuimvorming door het vet in de chocolade te voorkomen, zal de chocolade tijdens het maischen worden toegevoegd. De honing zal na de hoofdvergisting worden toegevoegd.

Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1087
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 39.25 liter
Spoelwater---------- : 8.25 liter
Maischwater--------- : 31 liter
Kooktijd------------ : 45 minuten
Berekende kleur----- : 66.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 44 EBU (Tinseth)

Moutstort
65% 6930 g Pale alemout                      5.5  EBC   
7%     746 g Ambermout 50 EBC             49   EBC   
3%     319 g Caramünch type 2              120  EBC   
6%     639 g Honing                                 2    EBC   
4%     426 g Special B                            391  EBC   
8%     852 g Brownmalt                          200  EBC   
1%     106 g Roggenroostmout               500  EBC   
6%     639 g Rookmout (zelfgerookt)       4    EBC  

Hop
Warrior                              25 g    15 %az  75 min   

Hallertau Mittelfruh (tuin) 23 g   2.5 %az 30 min

Kruiden

Chocolade       90 g   maisch
Cacaopoeder   30 g   maisch
Kaneel              5 g   10 min
Chipotle          8 g    5 min
Vanillestokje   halve  5 min

Voor het toevoegen bij de lagering heb ik onderstaande hoeveelheden in 8 ml zelfgestookte whisky laten weken. Na ongeveer 2 weken heb ik de pepers eruit gefilterd.Dit is een redelijk pittige oplossing geworden. Hiervan zal ik de helft in het lagervat toevoegen.
Chipotle            7g whisky
Ancho grande    8g whisky


Gist
Gistsoort----------- : 1187 Ringwood Ale                   
Gist toegevoegd als- : slurry
Volume-------------- :  2 Ltr

Deze gist kan wat diacetyl produceren, maar dat gaat waarschijnlijk wel prima samen met de chocolade en kaneel in het bier.

Maischschema
35m/62°C Maischdikte is: 2.9 L/kg
40m/73°C Maischdikte is: 2.9 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 2.9 L/kg

Diablo Fuego betekent vlammende duivel en dat zal dit bier zeker worden.Het bier is gebrouwen op 8 december.

Na het vergisten is het bier overgeheveld. Hierna is er 25 ml van het Chipotle/Ancho Grande extract toegevoegd aan 10 liter. De proefnotities van dit bier zijn hier weergegeven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...