woensdag 6 augustus 2014

Ontbijt stout

Een ontbijtstout kan op veel  manieren worden vormgegeven. Het idee is simpel, alles wat bij het ontbijt op tafel staat en enigszins past in bier kan erin. Koffie, chocolade, stroop, spek, bacon, noem maar op. Dit recept bevat chocolade en koffie en is geinspireerd op een recept van Brew Your Own's kloonrecept van Founder's Breakfast Stout. Dit recept is door veel brouwers gebrouwen en schijnt aardig in de richting te komen. De bedoeling is om een bier met koffie en chocolade te maken waarbij de koffie niet naar koffiedik smaakt.
Het bier is gebrouwen als een zogenaamd 'kitchen sink" recept. Moutextract en steeping met een handje hier en een handje daar. Zomaar even tussendoor en binnen een paar uur klaar. 


Gewenst begin SG: 1060
Kooktijd: 60 minuten
Berekende kleur: 59.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 35 EBU (Tinseth)

83%    677 g Moutextract amber             18   EBC   

4%       32 g Roggenroostmout                500  EBC   
5%       40 g Carafa special ontkaft III     926  EBC   
8%       65 g Basterdsuiker (bruin)           30   EBC   
Ergens is er nog een handje chocolademout bij gedaan tijdens het maischen.

4 g  12 %az  60 min B Columbus                      
4 g  6 %az   30 min B Fuggle (GB)                    

4 g  6 %az    0 min B Fuggle (GB)                   

Fermentis Safbrew S-33               


15 g grof gemalen bonen op 15 minuten koken.
17 g donkere chocolade (85% cacao) op 15 minuten koken. 
10 g donkere chocolade (85% cacao) aan het einde koken.
15 g grof gemalen koffie in navergisting

De proefnotitie

In de geur is duidelijk een koffie en in mindere mate chocolade waar te nemen. De koffie heeft een wat minder prettige geur en lijkt het meest op koude koffie, en dat is niet zo vreemd natuurlijk. Zurig is misschien niet helemaal de juiste omschrijving, maar donkere mouten en wellicht ook koffie verlagen de pH van bier wel. 

De smaak is donker, met de nadruk op de koffie, De koffie geeft een bepaalde bitterheid die de hopbitterheid wat in de weg lijkt te zitten. Deze smaken maken het bier minder doordrinkbaar. Ook hier is de smaak wat zurig, niet infectie-zurig, maar als in koffiedik-achtig en koude koffie. Ondrinkbaar is het niet, maar het is niet de zachte mocca die over de tong glijdt. Daarnaast is de gebruikte Columbus hop is ook niet direct een subtiele hop te noemen. De harde bitterheid zit de koffie in de weg en eist te veel de voorgrond. 

Het bier is een aardige poging tot een ontbijtstout. Mede door het minder gestructureerde brouwen is dit geen topbier geworden. Het toevoegen van koffie aan het koken is bij vorige koffiebieren niet gedaan vanwege het minder prettige koffiekarakter dat het geeft. Voor een volgend bier zal er wat calciumcarbonaat worden toegevoegd om het zurige te verminderen. Verder zal er een minder uitgesproken hop moeten worden gebruikt om het bier beter te balanceren.

4 opmerkingen:

 1. Ha ja, een ontbijtbier. Heb m'n zoon beloofd eens een bier met zijn 7-granen pap (Aldi) te brouwen, al mag hij het zelf niet drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Ik heb eens een witbier met Brinta gebrouwen en dat was lang niet slecht..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bier is toch zoveel meer dan enkel een ontbijtdrank ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, was het niet Homer Simpson die dit zei? In ieder geval helemaal waar!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...