maandag 27 mei 2013

Doppelbock - Separator

Een dubbelbok of op z'n Duits een doppelbock staat al een tijd op de brouwlijst. Het is een mooi voorbeeld van een Duits bier met een wat grotere moeilijkheidsfactor door de manier van vergisten en de specifieke brouwmethode. Dit bier is ook erg geschikt om eens een decoctiemaisch mee uit te voeren.

Een dubbelbok is de overtreffende trap van een gewoon bokbier. De bierstijl wordt
gekenmerkt door een volle, moutige smaak, weinig bitterheid en een ondergistend, clean gistkarakter. Dit wordt bereikt door een stevige basis van Munichmout, aangevuld met eventueel wat pilsmout en donkere (ontbitterde) kleurmouten. Daarnaast heeft een dubbelbok over het algemeen een smaak van melanoidinen. Deze smaak is kenmerkend voor een bier gebrouwen met decoctie. Natuurlijk kan hiervoor ook melanoidinemout worden gebruikt. In dit geval is er voor beide opties gekozen.

Een dubbelbok heeft in Duitsland aan het einde van de naam -ator. De naam Seperator bestaat als inside-joke al lang. Er worden door pilsdrinkers bieren mee bedoeld die geen pils zijn. 

Hieronder is het recept weergegeven:              

Aantal liter: 25 liter  

Gewenst begin SG: 1074 
Brouwzaalrendement: 75 %
Totaal brouwwater: 36.5 liter
Spoelwater: 8.5 liter
Maischwater: 28 liter
Kooktijd: 75 minuten
Berekende kleur: 46.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 20 EBU (Tinseth)



 

50%    4228 g  Munchenermout 15 EBC      16   EBC   
39%    3298 g  Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
6%       507 g  Caramunich                        123  EBC
2.5%    211 g  Carafa I                               630  EBC   
2.5%    211 g  Melanoidinmout                    60   EBC   
  
De Caramunich is een manier om de moutigheid en volheid van het bier nog verder te benadrukken. De Carafa I is ontkaft en geeft dus weinig tot geen gebrandheid. De melanoidinemout is gebruikt om de melanoidinemoutsmaak te geven.


Magnum (D)  30 g - 9 %az  75 min                   

Gist: Fermentis Saflager W-34/70  (volgens de experts dezelfde als Wyeast Bavarian Lager)        
Gist toegevoegd als : starter

Temperatuur: 12°C

Maischschema

Dit bier is een ideale kandidaat om een decoctie mee uit te voeren. Zoals geschreven in het stukje over decoctie, mag dit bier een redelijk intense warmtebelasting krijgen om zodoende de hoeveelheid melanoidinen te krijgen. Desondanks is er toch ook wat melanoidinemout toegevoegd. Hieronder het maischschema.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...