zondag 24 februari 2013

Brouwcursus 2013 - Dubbel en Tripel

De bieren zitten in het vat, het was een leuke dag. Een dubbel en een tripel zijn er gebrouwen en zijn na een week bijna uitgebubbeld Het is erg leuk om te zien dat mensen enthousiast zijn over bier brouwen en alles willen weten. De vaten zijn inmiddels verhuisd en zullen na 2 weken worden gebotteld. De S-04 en Ringwood Ale gisten zijn goed snel aan het werk gegaan. De Farmhouse ale gist heeft wat meer temperatuur nodig, daardoor duurt vergisting wat langer. Het bier ruikt in ieder geval erg goed.


De receptopzet had een aantal vaste waarden: de moutstort, dikte van de maisch en het maischschema waren van tevoren vastgesteld. De mogelijke variaties waren in de hoeveelheid suiker, hopstort en gist aan te brengen. De discussies die dit met zich meebrengt is altijd leuk, zelfs als er maar weinig kennis is van brouwen en ingrediƫnten, waren er voldoende onderscheidende eigenschappen van de grondstoffen benoemd. De behoefte om een zo zwaar mogelijk bier te maken was ook erg verleidelijk, maar dit levert niet perse lekkerder bier op. Zeker in de hoeveelheid suiker is er dus voor de tussenweg gekozen. De recepten zijn hieronder weergegeven:

                
DUBBEL
  
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1070
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 15.5 liter
Maischwater--------- : 19 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 43.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)

Mout

77.6% 5805 g Pilsmout                             3    EBC   
7.6% 568 g Caramunich                           123  EBC   
3.8% 284 g Special B                               300  EBC   
0.9% 67 g Chocolademout                      900  EBC  
10.1% 755 g Kristalsuiker                         0    EBC  

Hop 

Pellets--- Brewers Gold (D)  50 g  5.2 %az  75 min              
Bloemen--
Cascade               20 g      5%az  10 min                         

Gist

Gistsoort----------- : 1187 Ringwood Ale                   

Maischschema

35m/62°C Maischdikte is: 2.53 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 2.53 L/kg


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 TRIPEL 

Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 8.5 liter
Maischwater--------- : 26 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 11.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)

Moutstort

76%   5440 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
5%      357 g Carared (D)                          40   EBC   
7%      501 g Havervlokken                       4    EBC   
12%    858 g Kristalsuiker                         0    EBC  

Hop

Bloemen--- Challenger  40 g  6.7 %az  75 min 
Bloemen---
Challenger   15 g  6.7 %az  15 min                    
Bloemen---
Challenger   15 g  6.7 %az   5 min 

Gist
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04 en Farmhouse Ale               


Maischschema
05m/55°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
25m/62°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 3.63 L/kg



De bieren zijn op 10 maart gebotteld. Het resultaat zijn veel grote flessen om op de proefavond te drinken. In kleine flesjes zijn 2 flesjes tripel (S-04 en Farmhouse ale gist) en 3 flesjes dubbel mee te nemen naar huis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...