donderdag 21 februari 2013

Proefnotitie: Het Veenlijk Saison

Een Saison is een lastige bierstijl. Mede door de vaak hoge vergistingstemperaturen is het lastig om een bier in de saisonstijl uit te vergisten en echt lekker te krijgen. De Farmhouse Ale gist van Wyeast (3726) is een 'private strain' saisongist en naar verluid makkelijker in de vergisting. Mijn donkere saison met vijgen met deze gist vertoonde maar weinig saisonachtige kenmerken. Het bier had niet de typische kurkige, muffige en boerengeuren die normaal bij de stijl passen. Verder was het bier niet erg droog uitvergist en had het qua moutstort niets te maken met een saison. Het Het Veenlijk Saison is daarintegen een typische saison in recept.Hieronder staan mijn proefnotities weergegeven.


Het bier schenkt in met een volle, romige schuimkraag. Het is niet heel erg sterk gekoeld en daarom is het koolzuur behoorlijk fel. De kleur is mooi helder oranje.

De geur is een prettige mix van de saisongist en hop. Het gistkarakter is droog, mineralig met kurkgeuren en een klein beetje zwavel. De hop is kruidig en heeft een fruitig aroma. In de geur straalt nog een onderlaag van een dextrine mout. 

De smaak is kurkig en heeft een mineralige afdronk. Het bier is behoorlijk droog en hierdoor is het bier behoorlijk doordrinkbaar. Ondanks de relatief milde bitterheid is het bier bitter genoeg, ook mede door de verre uitvergisting. De hop is duidelijk aanwezig en het bier is dan ook goed hoppig met smaken van fruit, citrus en kruidigheid. Het bier heeft een pure smaak die hoofdzakelijk draait om de hop en gist. De doordrinkbaarheid is goed. 

Deze gist is een lekkere gist die misschien iets minder saisonkwaliteiten heeft dan de Belgian Saison, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de lagere eisen die de gist stelt aan de vergistingstemperatuur. Met deze gist gaat zeker nog vaker gebrouwen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...