maandag 4 maart 2013

Persephone - Granaatappel bier

Onlangs heb ik een aantal granaatappels gekocht bij een Turkse winkel. 
De vrucht is heel sappig en bevat grote cellen zoals een citrusvrucht, maar in elke cel zit een pitje. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat.In de pitjes zit sap.
De smaak laat zich het best omschrijven als rood fruit met een medium sterke tannine. Deze vruchten bevatten een hoge dosis polyfenolen die gezond zijn.

De bedoeling van dit bier is om de smaak van de granaatappel centraal te stellen en daar het bier omheen te bedenken. De vrucht heeft een volle, fruitige, licht zurige, tannine-achtige smaak; samen met een prettige citrus hoppigheid en een licht bittere smaak van de hop op een basis van een  lichte mout zal het de vrucht mooi ondersteunen. Dat is het idee althans.
Een ander idee was om de granaatappel in een Belgisch donker bier te combineren, een mooi moutbasis met een zoete caramel, ondersteund door de fruitigheid en lichte zurigheid van de vrucht. Dat komt een andere keer.
 
Doordat het hier om een experiment gaat, is er geen standaard brouwopzet gekozen, maar is er een kleine batch met mout in een brouwzak (BIAB). Het bier is minder helder dan normaal het geval.

 Voor dit bier is de granaatappelsiroop zelf gemaakt. Hiervoor zijn er 2 grote granaatappels schoongemaakt en uitgeperst. Deze siroop is zachtjes verhit en er is 170 gram suiker en citroensap toegevoegd, zodat het wat langer houdbaar is geworden. Hiervan wordt de helft toegevoegd aan het bier. 


Aantal liters------- : 5 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 65 %
Totaal brouwwater--- : 6.9 liter
Spoelwater---------- : 1.9 liter
Maischwater--------- : 5 liter
Kooktijd------------ : 30 minuten
Berekende kleur----- : 9.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 28 EBU (Tinseth)


93% 1348 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
7% 101 g Granaatappelsiroop                 2    EBC                      
De hoeveelheid toegevoegde siroop bevat ongeveer 80 gram rietsuiker en de granaatappel bevat ongeveer 20 gram suikers per 100 gram. De suiker gaat in de nagisting bij het bier.


Hop

Warrior       5 g  17.6 %az  30 min
Citra           5 g       7 %az  10 min 
Citra          12 g      7 %az   5 min
De hop is Amerikaans en geeft een sterk citruskarakter aan het bier.                       

Gistsoort : 1187 Ringwood Ale                   
Gist toegevoegd als slurry


Maischschema

25m/62°C Maischdikte is: 3.34 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 3.34 L/kg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...