zaterdag 1 september 2012

Blinde Maupie - Hoppig Tarwebier

De zomer is bijna ten einde en eigenlijk is het tijd voor een bokbier of een wat zwaarder bier. Of misschien gewoon een witbier om het einde van de zomer te vieren. Helaas is een gewoon bier lastig voor brouwerij De Watertoren. 'Elk bier een experiment' is tenslotte de slogan van de brouwerij. Daarom nu een witbier zonder witbier- of weizengist en met extra hop, ook wel American Pale Wheat beer genoemd. De inspiratie voor dit bier is gekomen van de site van The Mad Fermentationist, waar een hoppig tarwebier wordt ontwikkeld.

American Pale Wheat Beer

Een Hoppig Tarwebier is gebrouwen naar voorbeeld van een American Pale Wheat beer. Deze stijl wordt in Amerika gebrouwen en is een Amerikaanse interpretatie van een Weizen. De typische Weizensmaak die wordt veroorzaakt door de gist, is hier echter afwezig. Doorgaans wordt er een cleane gist gebruikt die dus niet de kruidnagel en banaansmaak geven die de Weizengist wel geeft. De moutstort in een wheatbeer is ook aangepast: een Weizen bestaat vaak uit 50:50 tarwemout : pilsmout, met soms wat toevoegingen van munichmout. Een wheatbeer heeft naast de tarwemout en pale mout (vaak ook in een 50:50 verhouding) en vaak ook een aantal procent lichte caramout (carapils, caravienna, carared). 
De voorbeelden van kloonrecepten op het internet hebben voor wat betreft de hop twee richtingen. Of er wordt gebruik gemaakt van Europese hoppen, zoals Hallertau, Tettnang, Saaz, e.d. of de citrusachtige hoppen zoals Amarillo, Centennial, Citra, Columbus, e.d. worden gebruikt. 

Recept     

Het recept is samengesteld met de ingredienten die op voorraad zijn. De moutstort is simpel. De hopstort is de uitdaging. Het bier moet hoppig worden, met een duidelijke citrussmaak van de Citra en in mindere mate de Warrior. De Premiant is een super-Saaz, die een kruidige, iets grassige smaak geeft. De bitterheid is redelijk laag, hoparoma is het belangrijkst in dit bier.

Aantal liters------- : 30 liter
Gewenst begin SG---- : 1045
Brouwzaalrendement-- : 74 %
Totaal brouwwater--- : 41.4 liter
Spoelwater---------- : 12.4 liter
Maischwater--------- : 29 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 10.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 24 EBU (Tinseth)

Moutstort
40%    2527 g Pale alemout                      5.5  EBC  
55%    3475 g Tarwemout                         3    EBC  
5%        315 g Carared (D)                        40   EBC  

Hop
15 g  15 %az  60 min Warrior                       
12 g  12 %az  5 min Citra                       
12 g    8 %az  5 min Premiant                      
12 g  12 %az  0 min Citra                        
8 g     6 %az  0 min Cascade                       

Gistsoort : Fermentis Safale US-05              


Maischschema
75m/67°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
10m/73°C Maischdikte is: 4.58 L/kg

Dit bier zal eind oktober geschonken worden op een bierfeestje en van tap beschikbaar zijn. Ik ben benieuwd. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...