donderdag 20 september 2012

Favoriete hop?

In een poll op deze blog heb ik gevraagd wat de favoriete bitterhop en aromahop is. Ondanks dat er geen tientallen mensen hebben gereageerd, lijkt er wel een voorkeur te zijn. In de onderstaande afbeeldingen is te zien wat de uitslag is geweest.

 

Bitterhop

Voor de bitterhop zijn er een aantal keuzes opgegeven die in Nederland verkrijgbaar zijn. Het zijn voornamelijk Duits of Engelse hopsoorten. Hierbij heb ik de Amerikaanse bitterhoppen (behalve Cascade) buiten beschouwing gelaten. Magnum is de favoriete bitterhop. Deze hop geeft een vrij cleane, licht kruidige bitterheid en heeft een hoog alfazuurgehalte. Een ideale hop voor heel veel verschillende bieren.
Onlangs is er in de brouwerij wel geexperimenteerd met Warrior en Summit hop, welke goed bevallen zijn. Wellicht dat de 3 stemmen op 'anders' in die richting wijzen.

Aromahop

Voor de aromahopkeuzes geldt hetzelfde als voor de bitterhop. In Nederland zijn er veel soorten verkrijgbaar. Saaz is natuurlijk een klassieke nobele hop, de Duitse soorten zijn favoriet vanwege de zachte, kruidige smaak favoriet. De Amerikaanse soorten Cascade en Amarillo zijn goed verkrijgbaar en worden tegenwoordig niet alleen in IPA's en andere hoppige bieren gebruikt, maar er wordt ook in bijv. blondjes en witbier mee geĆ«xperimenteerd. Erg moeilijk om een favoriet aan te wijzen dus. De resultaten laten dus ook diverse favorieten zien: Saaz blijft het meest favoriet. Onlangs is er in de brouwerij gebrouwen met Premiant, een soort superSaaz. Dit is erg goed bevallen, de smaak en geur zijn de sterke variant van de Saaz. 


De favoriete hoppen van Brouwerij de Watertoren zijn voor bitterhop Northern Brewer en Target en voor aromahop Saaz en Fuggles. Ik ben benieuwd wat de personen die 'anders' hadden ingevuld precies bedoelden, dus als diegenen hieronder kunnen reageren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...