zaterdag 25 augustus 2012

Brouwerijbezoek: Klein Duimpje - Hillegom

Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. Al een aantal keer heb ik op het punt gestaan om daar eens langs te rijden, bijvoorbeeld laatst nog met de open brouwerijendagen. Vreemd eigenlijk want het is niet ver en er worden goede bieren gemaakt. Zeker de laatste tijd.

Het mooie aan Klein Duimpje is de jarenlange inzet van de brouwer Erik Bouman om de brouwerij van de grond te krijgen. Nadat Erik kampioen amateurbrouwer in 1997 werd, is hij begonnen met het brouwen van zijn bieren bij de Scheldebrouwerij. De combinatie van werken voor een werkgever en brouwen is lastig. Vanaf januari 2012 is de eigen brouwerij geopend en dat is een grote prestatie. De locatie is een voormalig koelcellen complex van bijna 700 vierkante meter. Vanuit het proeflokaal van bijna 60 vierkante meter kan men onder het genot van een bier een kijkje nemen in de brouwerij en zien hoe het brouwproces verloopt. Hieronder het uitzicht vanuit het proeflokaal.


Mijn proefnotities van een aantal bieren in 2006 waren over het algemeen positief, maar niet laaiend enthousiast. Tussendoor heb ik nog een meibok gedronken, die erg lekker was. Tijdens mijn bezoek van vandaag heb ik een Brown Ale gedronken die erg goed smaakte, mooi helder was en met een goede gist is vergist.  

Op de website staan de bieren die gebrouwen worden door Klein Duimpje. Er is een standaard aanbod met bijvoorbeeld een dubbel,tripel,witbier en winterbier, maar daarnaast is ook interessant dat er creatieve bieren worden gebrouwen. Voorbeelden hiervan zijn de Gagel tripel, rookweizen, hazelnoot porter, chilibier, jeneverbesbier en koffiebier. Allemaal bijzondere bieren waarbij de experimenteerdrift niet uit de bocht vliegt en er slechts één ingrediënt aan een solide recept wordt toegevoegd. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik de Juniper ale en de Xtreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter gedronken en die smaakten me goed. Wat me vooral opvalt is de goede en cleane uitvergisting van de bieren, iets waar kleine brouwerijen nog wel eens last van kunnen hebben. Het enige minpuntje is dat de bieren soms net wat aan karakter tekort komen. Zeker bij een Imperial Stout of Xtreme Porter mag het van mij nog wel wat extremer qua bitter en smaakexplosie.

De bieren van Klein Duimpje spreken erg tot de verbeelding en met de nieuwe locatie kunnen we veel verwachten van deze brouwerij.


maandag 20 augustus 2012

Open Bergsch Bierbrouw Kampioenschap (OBBK)

Het brouwen van bier is een leuke hobby en veel mensen drinken graag een eigengebrouwen bier van brouwerij "de Watertoren". Het idee dat dit bier zelf is gebrouwen is, zorgt er volgens mij voor dat er vrijwel nooit iets wordt aangemerkt op het bier. Jammer, want van een beetje opbouwende kritiek kan je tenslotte alleen maar  leren.

Voor een analyse van hobbybieren kun je meedoen met een Open Nederlands Kampioenschap. Hier worden de bieren door getrainde keurmeesters geproefd. Bij elk onderdeel van het bier worden er punten gegeven of het bier voldoet aan de stijl eisen. Deze onderdelen bevatten, uiterlijk,  geur, smaak en mondgevoel. De bieren worden onderverdeeld in 4 (+1 extra) categorieën, waarbij de kleur en het alcoholpercentage op voorhand bepaald in welke categorie het bier wordt ingedeeld. De vijfde categorie is de vrije klasse, dat zijn de bieren die niet in een bepaalde bierstijl passen en dus een wat creatievere inslag zullen hebben. 

Daarnaast worden er aanwijzingen ter verbetering gegeven naar aanleiding van het proeven. Hierbij moet worden gedacht aan aanwijzingen met betrekking op receptuur, vergistingstemperatuur, stijl, en dergelijke. Hiermee kan men het brouwniveau en kennis naar een hoger plan brengen.

Zoals de titel al zegt is het een kampioenschap en komt er per categorie een winaar naar voren. Als je een aantal bieren inlevert, maak je ook nog kans om algemeen winnaar te worden. Het is dus belangrijk om het beste bier in te leveren als je wilt winnen. 

In dit artikel wil ik de weg naar het OBBK laten zien. Dit staat voor Open Bergsch Bierbrouw Kampioenschap (link) en wordt gehouden in Bergen op Zoom op 15 september 2012. Hiervoor zal ik 2 bieren inleveren, die nog jong zijn, maar wel lekker zijn. Beide bieren zijn niet onder te verdelen in een klasse en dus in de vrije klasse vallen, t.w. de Donkere Saison met vijgen en de Black IPA. De foto hiernaast laat de standaard flesjes zien met de etiketten. Elk flesje moet er hetzelfde uitzien om herkenning door de keurmeester te voorkomen.

De bieren worden ingezameld bij een aantal personen in het land. Nadat de bieren zijn verzameld, worden ze naar de plek gebracht waar ze gekeurd worden. Dit zal gebeuren nadat de bieren op temperatuur zijn gekomen en eventueel opgewervelde gist is bezonken. Nu kan je er als brouwer niets meer aan doen en zul je moeten hopen op een goed resultaat.  

De uitslag is bekend gemaakt op 15 september in Bergen op Zoom. Naast het kampioenschap is er een bierfestival met Nederlandse bieren van bijv.de Muifelbrouwerij, Hop met de Gijt, D'n Hopperd, Bougogne Kruis. Verder ook een aantal Duitse bieren en La Chouffe. Met goed weer en een hoop mensen was het een gezellige middag. De prijsuitreiking was spannend en helaas waren er veel prijswinnaars niet aanwezig. 

Voor de Black IPA heb ik 77 punten gekregen. Het commentaar was:
Bier heeft een heerlijk hop aroma,helaas wordt het niet mooi ondersteund in de smaak. De bitterheid is volgens opgave 71.1, daar twijfel ik aan. Is de bitterheid wel vers genoeg? Black IPA is een nieuwe stijl, ga er vooral mee door. (Edit: de opgegeven bitterheid was 51)


Visueel 15/15
Geur      20/25
Smaak   10/15
Mondgevoel 3/5
Nasmaak 10/15 
Vernieuwend/onderscheidend/creatief 6/10

Voor de Donkere Saison zijn er 82 punten gegeven en heeft me een 4e plaats in de vrije klasse opgeleverd. Het commentaar:
Mooie presentatie/schuim. weinig hop herkenbaar in de geur. Heeft niet het kruidige/citrus van een saison. Interessante 'hybride' van biersoorten. Mooi bier!

Visueel 15/15
Geur 21/25
Smaak 12/15
Mondgevoel 4/5
Nasmaak 12/15
Vernieuwend/onderscheidend/creatief 8/10

Met 82 en 77 punten ben ik tevreden. Met goede commentaren en hoge punten zijn dit prima bieren, maar om te winnen, zul je minimaal 90 punten moeten hebben. Volgend jaar weer!

woensdag 15 augustus 2012

Saison - Het Veenlijk


Een saison is een bier met een afwijkende smaak. De speciale gist geeft smaken van rijp fruit, muffigheid, kurk en soms wat zurigheid. Het speciale aan een saison brouwen is de vergistingstemperatuur die ligt tussen de 25 en 30°C en soms nog hoger. Hierdoor gist het bier goed uit en ontstaat er een zeer smaakvol en droog bier. Met de huidige temperaturen op de zolder is het nu tijd om te brouwen. Met de slurry van de Donkere Saison wil ik deze blonde Saison brouwen. Een slurry geeft de kans om de vergisting snel en strak uit te voeren. 

De moutstort bestaat voornamelijk uit lichte moutsoorten. De basismout is Weyermann pilsmout, aangevuld met carapils voor wat dextrines en tarwemout voor de granige smaak. 
Een saison hoort droog te zijn en daarvoor wordt er suiker toegevoegd. Normaalgesproken bij een bier met een dichtheid van 1056 zou ik dit niet snel doen. 

De hopstort is niet heel moeilijk. Magnum wordt gebruikt voor het bitteren van het bier. Dit is een neutrale, hoog alfazuur hop die een cleane bitterheid geeft. Premiant is een soort Supersaaz en is heel kruidig. Deze hop wordt bij het opwarmen naar het koken toegevoegd (first wort hopping) en aan het einde van het koken. Allemaal met het doel om een hoppig bier te krijgen. 

Bij een aantal Saison gisten is het heel lastig om een goede uitvergisting te verkrijgen, maar met de Wyeast 3726 in combinatie met de hoge temperaturen buiten is dit niet heel moeilijk gebleken. Een Saison kenmerkt zich door een kruidige, wat muffige smaak en in een aantal gevallen kruidige en nobele hopgeur -en smaak. 


Hieronder is het recept weergegeven.



Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Brouwzaalrendement-- : 74 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 16.5 liter
Maischwater--------- : 18 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 5.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)

Mout
87% 3850 g Pilsmout 3 EBC              3    EBC    
3% 132 g Carapils (D)                      2.5  EBC    
5% 221 g Tarwemout                      3    EBC    
5% 221 g Kristalsuiker                     0    EBC  

Hop
Bloemen---20 g   8 %az   FWH     Premiant                      
Bloemen---10 g  10 %az  60 min  Magnum                   
Bloemen---10 g   8 %az  15 min  Premiant                      
Bloemen---  2 g   8 %az   0 min  Premiant                      

Gist
Gistsoort----------- : 3726 Farmhouse Ale                  
Gist toegevoegd als- : starter

Maischschema
5m/55°C Maischdikte is: 4.06 L/kg
35m/62°C Maischdikte is: 4.06 L/kg
25m/73°C Maischdikte is: 4.06 L/kg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...