maandag 20 augustus 2012

Open Bergsch Bierbrouw Kampioenschap (OBBK)

Het brouwen van bier is een leuke hobby en veel mensen drinken graag een eigengebrouwen bier van brouwerij "de Watertoren". Het idee dat dit bier zelf is gebrouwen is, zorgt er volgens mij voor dat er vrijwel nooit iets wordt aangemerkt op het bier. Jammer, want van een beetje opbouwende kritiek kan je tenslotte alleen maar  leren.

Voor een analyse van hobbybieren kun je meedoen met een Open Nederlands Kampioenschap. Hier worden de bieren door getrainde keurmeesters geproefd. Bij elk onderdeel van het bier worden er punten gegeven of het bier voldoet aan de stijl eisen. Deze onderdelen bevatten, uiterlijk,  geur, smaak en mondgevoel. De bieren worden onderverdeeld in 4 (+1 extra) categorieën, waarbij de kleur en het alcoholpercentage op voorhand bepaald in welke categorie het bier wordt ingedeeld. De vijfde categorie is de vrije klasse, dat zijn de bieren die niet in een bepaalde bierstijl passen en dus een wat creatievere inslag zullen hebben. 

Daarnaast worden er aanwijzingen ter verbetering gegeven naar aanleiding van het proeven. Hierbij moet worden gedacht aan aanwijzingen met betrekking op receptuur, vergistingstemperatuur, stijl, en dergelijke. Hiermee kan men het brouwniveau en kennis naar een hoger plan brengen.

Zoals de titel al zegt is het een kampioenschap en komt er per categorie een winaar naar voren. Als je een aantal bieren inlevert, maak je ook nog kans om algemeen winnaar te worden. Het is dus belangrijk om het beste bier in te leveren als je wilt winnen. 

In dit artikel wil ik de weg naar het OBBK laten zien. Dit staat voor Open Bergsch Bierbrouw Kampioenschap (link) en wordt gehouden in Bergen op Zoom op 15 september 2012. Hiervoor zal ik 2 bieren inleveren, die nog jong zijn, maar wel lekker zijn. Beide bieren zijn niet onder te verdelen in een klasse en dus in de vrije klasse vallen, t.w. de Donkere Saison met vijgen en de Black IPA. De foto hiernaast laat de standaard flesjes zien met de etiketten. Elk flesje moet er hetzelfde uitzien om herkenning door de keurmeester te voorkomen.

De bieren worden ingezameld bij een aantal personen in het land. Nadat de bieren zijn verzameld, worden ze naar de plek gebracht waar ze gekeurd worden. Dit zal gebeuren nadat de bieren op temperatuur zijn gekomen en eventueel opgewervelde gist is bezonken. Nu kan je er als brouwer niets meer aan doen en zul je moeten hopen op een goed resultaat.  

De uitslag is bekend gemaakt op 15 september in Bergen op Zoom. Naast het kampioenschap is er een bierfestival met Nederlandse bieren van bijv.de Muifelbrouwerij, Hop met de Gijt, D'n Hopperd, Bougogne Kruis. Verder ook een aantal Duitse bieren en La Chouffe. Met goed weer en een hoop mensen was het een gezellige middag. De prijsuitreiking was spannend en helaas waren er veel prijswinnaars niet aanwezig. 

Voor de Black IPA heb ik 77 punten gekregen. Het commentaar was:
Bier heeft een heerlijk hop aroma,helaas wordt het niet mooi ondersteund in de smaak. De bitterheid is volgens opgave 71.1, daar twijfel ik aan. Is de bitterheid wel vers genoeg? Black IPA is een nieuwe stijl, ga er vooral mee door. (Edit: de opgegeven bitterheid was 51)


Visueel 15/15
Geur      20/25
Smaak   10/15
Mondgevoel 3/5
Nasmaak 10/15 
Vernieuwend/onderscheidend/creatief 6/10

Voor de Donkere Saison zijn er 82 punten gegeven en heeft me een 4e plaats in de vrije klasse opgeleverd. Het commentaar:
Mooie presentatie/schuim. weinig hop herkenbaar in de geur. Heeft niet het kruidige/citrus van een saison. Interessante 'hybride' van biersoorten. Mooi bier!

Visueel 15/15
Geur 21/25
Smaak 12/15
Mondgevoel 4/5
Nasmaak 12/15
Vernieuwend/onderscheidend/creatief 8/10

Met 82 en 77 punten ben ik tevreden. Met goede commentaren en hoge punten zijn dit prima bieren, maar om te winnen, zul je minimaal 90 punten moeten hebben. Volgend jaar weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...