zaterdag 29 oktober 2011

Oblivion Donker - Donkere RoggeDubbel

Ik mag binnenkort weer eens een keer brouwen. Omdat ik zoveel ideeën tegelijk heb, hink ik op allerlei gedachten. Zoveel ideeën en zo weinig tijd. Een aantal van deze ideeën zijn in mijn hoofd tot een recept gesmeed en na veel schuiven in Confomash ben ik tot een mooi recept gekomen. De moutstort is zoals gewoonlijk bij mij wel redelijk complex, maar daar houd ik wel van.

Voor dit recept ben ik in eerste instantie uitgegaan van een dubbel/Rochefort 8 basis. De variatie is de roggemout en de havervlokken. Daarnaast wilde ik graag de ondergister Pilsen Lager gebruiken. Ik heb me kunnen bedwingen om ook niet nog wat Amerikaanse hoppen toe te voegen, dat doet tegenwoordig iedereen en je moet weten wanneer je moet stoppen.
De hopstort heb ik gewoon simpel (Duits) gehouden.

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Oblivion Donker
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : B Dark Lager
Aantal liters------- : 30 liter
Gewenst begin SG---- : 1067
Brouwzaalrendement-- : 70 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 48 liter
Spoelwater---------- : 16 liter
Maischwater--------- : 32 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 42.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 30 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
44% 004061 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
12% 001107 g Munchenermout 15 EBC 16 EBC
11% 001661 g Roggemout 10 EBC
7% 000646 g Caramunich 123 EBC
11% 000553 g Havervlokken 4 EBC
3% 000276 g Special B 391 EBC
0.5% 000046 g Zwartemout (ontbitterd) 1200 EBC
9.5% 000877 g Kandijsuiker (bruin) 10 EBC

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---15 g 03.4 %az FWH B Tettnanger (D)
Pellets---40 g 06.5 %az 75 min P Hallertauer Perle
Pellets---25 g 06.5 %az 15 min P Hallertauer Perle
Bloemen---30 g 03.4 %az 5 min B Tettnanger (D)


Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 2007 Pilsen Lager
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 5 Ltr
Beluchtingstijd----- : 12 uur
Temperatuur--------- : 18°C

Maischschema----------------------------------------------
15m/52°C Maischdikte is: 3.46 L/kg
25m/63°C Maischdikte is: 3.46 L/kg
35m/72°C Maischdikte is: 3.46 L/kg



Proefnotities:

Nu na 5 weken op de fles is het bier door een 25-tal mensen geproefd op een bierproefavond met allerlei winterbieren. Dit waren allen Belgische bieren die varieerden van licht tot donker en van 7% tot 10%. Dit bier was de middelste van de 5 bieren. Na wat sceptische opmerkingen over het de mogelijke kwaliteit van een "zelfgebrouwen" bier en "dat kan toch helemaal niet thuis?", is het bier gepresenteerd en de meningen waren over het algemeen positief.

Wat vooral verschilt van de Belgische bieren is de body van het bier. Waar de Belgen vrij dun zijn in mondgevoel, had de Oblivion veel body door de gebruikte rogge en haver. De basis welke gebaseerd is op de Rochefort 8 komt niet helemaal uit de verf. Voornamelijk doordat er geen Rochefort gist is gebruikt natuurlijk. In tegenstelling tot wat hierboven staat vermeld, is er niet de Pilsen Lager*) gebruikt maar de Nottingham korrelgist. Het bier is speciaal gebrouwen voor de proeverij en moest redelijk snel klaar zijn, vandaar deze keuze. Het bier heeft wel een mooie gebalanceerde moutbasis is niet gebrand aandoet, maar meer richting chocolade en bruin broodkorst. De invloed van de roggemout en havervlokken is duidelijk te proeven. Deze granen geven een mooie toevoeging aan het bier, waarbij er smaken van noten en granen aanwezig zijn. Daarbij is er een frisheid die je gerust wat zurig zou kunnen noemen, maar natuurlijk niets te maken heeft met een infectie. Het maakt het bier goed doordrinkbaar. Daarbij is de bitterheid net even wat hoger dan een Rochefort, wat meer balans aan het mondgevoel geeft.

*) Een deel van dit bier is wel vergist met de Pilsen Lager en staat nog te lageren. Hierover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...