vrijdag 10 april 2015

Vergelijking drooghoppen

Het blondrecept in ontwikkeling had nog te weinig body en te weinig hoparoma en eigen karakter. De laatste versie van het blondrecept heeft hiervoor een aantal kleine aanpassingen gehad.  Het gebrek aan een hoppig karakter is in dit recept proberen te voorkomen door de batch in drie delen te splitsen in elke batch met een drooghop te zetten. Er zijn veel kandidaten die hiervoor in aanmerking komen en het is dus lastig kiezen om de juiste toon te zetten. Een van de eerste keuzes is gevallen op Amarillo. Dit is een frisse hop met een prettige fruitigheid, dus dat was makkelijk zat. De tweede keuze is Cascade geweest, vanwege het tegengestelde karakter aan de Amarillo. Cascade is een weinig subtiele hop die harsig en hard bitter kan overkomen. Hop nummer drie moest ook iets compleet anders zijn: een niet-Amerikaanse hop en met een heel ander smaakspectrum: Fuggles. Persoonlijk vind ik dit een van de lekkerste Britse hopsoorten, die grassig en mild kruidig is. 

In de basis heeft het bier een Belgisch gistkarakter, een fruitigheid met een kruidigheid van de gist. De sinaasappelschil die tijdens het koken is toegevoegd geeft in alle bieren een milde citrusschilsmaak. De bitterheid is prettig en precies voldoende om het bier balans te geven. Dit bier heeft geen suikertoevoeging tijdens het koken gehad, waardoor het mondgevoel van deze versie voller is en een klein beetje plakkeriger. Dit draagt mooi bij aan de balans van het bier.

Bij het proeven van de bieren zijn de eerdergenoemde smaken van de hoppen direct in het bier terug te proeven. De Amarillovariant is fruitig en heeft wat exotisch fruit en winegums. De Cascadehop geeft het bier een harsige citrusbite die al neigt naar een IPA-achtig bier. De Fuggles heeft het minst uitgesproken aroma en is zoals verwacht iets grassig en mild. Bij het naast elkaar proeven vallen de verschillen extra op. Interessant is dat naast de te verwachten smaak en aroma van de drooghoppen ook een effect op het mondgevoel aanwezig is. De Cascade gedrooghopte versie heeft een vollere body dan de andere twee bieren.  In onderstaande tabel is de samenstelling van de hopolie per hop genoemd. 



Amarillo Cascade Fuggles
Alpha Acids 8-11 4.5-7 3.5-5.5
Beta Acids 6-7 4.5-7 2-3.1
Cohumulone 21-24 33-40 23-33
Total Oils 1.5-1.9 0.7-1.5 0.7-1.4
Myrcene 68-70 45-60 24-28
Caryophyllene 2-4 3.5-5.5 11-13
Humulene 9-11 8-16 35-40
Farnesene 2-4 4-8 5-7

Het verschil in de bijdrage aan mondgevoel lijkt volgens deze data te wijzen in het verschil in cohumulone. De andere hopoliecomponenten geven niet veel aanwijzingen. Zou de mondgevoelbijdrage van drooghop dan door cohumulone worden ingegeven of zijn er andere stoffen die invloed hebben? Tannines dragen ook bij aan mondgevoel, maar daar is geen informatie over te vinden in de literatuur. Dit vraagt om meer experimenten met verschillende hoppen. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...