donderdag 25 december 2014

Felix Brett met Frambozen

Dit is de proefnotitie van de Felix porter met Brettanomyces en frambozen. Het originele bier is een licht gebrande porter met een lichte koffiesmaak en een niet te zware body. 

De smaak van het origineel was bij het bottelen niet geweldig, dus de helft is gebotteld en bij de andere helft is de Brettanomyces Bruxellensis bij gedaan. Dit is augustus 2013 geweest. Het bier vertoonde alle kenmerken van een Brett (na)gisting; er werd na een aantal maanden een mooi vlies op het bier gevormd. Dit verviel in een soort schimmelig uitziende laag en droogde vervolgens in een soort schilfers op. Door voldoende kopruimte aan te houden, is er voldoende zuurstof aanwezig geweest om het bier mooi funky te maken. In mei 2014 is er bij de 12 liter bier, een kilo frambozen gevoegd. De vergisting is langzaam weer op gang gekomen en de frambozen zijn uit elkaar gevallen. Dit bier is eind juli 2014 gebotteld met 4,5 gram suiker per liter.  Maar eens proeven..

-----
Het bier schenkt in met een donkere, bordeaux kleur en is helder. De schuimkraag is wat flauw, maar wel mooi glasplakkend.

De geur is frisfruitig met licht gebrande toetsen. De fruitigheid is afkomstig van de frambozen en is vooral algemeen rood fruitig. Het gebrande sluit mooi aan op de fruitigheid. Het is een combinatie van moutbitter van de donkere mouten en de bitterheid van de hop. Van de zelfgerookte mout die toen is toegevoegd is niets te ruiken. Na wat langer snuffelen aan het bier, lijkt het bier naar een rode wijn te gaan, wat alleen nog mist is het hout. 


De smaak is krachtig; veel fruit vooraan de smaak, rood fruit met een lichte gebrandheid. Het basisbier is te proeven maar met een kilo frambozen wordt het bier gedomineerd door het fruit. De combinatie van deze twee lijkt niet helemaal op elkaar aan te sluiten: De zurigheid van het fruit lijkt de donkere mout scherper te maken. Frambozen bevatten naast suiker nog best wat zuur, en na vergisten blijft het zuur over. Dit geeft het bier een ander evenwicht. Het mondgevoel heeft door de verre uitvergisting door de Brett een dunnere body gekregen. 

Dit bier bevestigt mijn eerdere ervaring met donker bier met fruit. Gebrandheid en aanwezigheid van zuur uit fruit is duidelijk niet de beste combinatie die er is. De gebrandheid wordt scherp en het zuur smaak eendimensionaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...