zaterdag 4 januari 2014

Proefnotitie: Diablo Fuego (Collaboration Brew Klein Duimpje&Gerben Harteveld)

Het moment van de waarheid. De vertaling van een hobbybrouwrecept naar een commercieel brouwsel. Met een paar aanpassingen is het bier gebrouwen bij brouwerij Klein Duimpje. De Diablo Fuego is op 20 december 2013 gebotteld en op moment van proeven 2 weken in de fles. Dit bier gist na met nagisting op fles, dus dat duurt gewoon even.

Bij het openen van de fles is er een kleine sis te horen. Het bier schenkt in met een donkerbruine, bijna zwarte kleur met een vrij dunne schuimkraag. Langs de rand is er rustig opstijgend koolzuur te zien.

De geur is erg interessant, een zware pepergeur, die wat rauw en rokerig overkomt. Daarnaast is er de moutbasis van het bier, die een gebrande geur geeft. De chocolade en de kaneel zijn licht verscholen achter dit geweld en bieden een mooie aanvulling aan complexiteit. De alcohol is in de geur aanwezig en doet nog wat scherp aan.

De smaak is bij de eerste slok behoorlijk pittig, eigenlijk te pittig, maar het bier is pas 2 weken op de fles en zal zeker nog minder pittig en beter gebalanceerd worden. De pittigheid beheerst het bier op dit moment. Hierdoor worden de kaneel,chocolade en mouten overschaduwd. De pepersmaak en pittigheid zullen over een aantal weken gebalanceerd worden door de mild gebrande imperial stout-achtige moutstort. De naar verhouding lage bitterheid (ten opzichte van een doorsnee Imperial Stout) van dit bier geven ruimte aan de pepersmaak en pittigheid.

Het bier is nog te jong en op dit moment nog niet in balans. Geduld is lastig, maar wel gewenst voor dit bier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...