vrijdag 21 juni 2013

De Trol van de Veen - Dunkel

We kennen allemaal de mooie verhalen wel tijdens een rondleiding door een brouwerij. Door een klein foutje als een mout vergeten, te lang gekookt, twee keer te veel hop, is er ineens een heel bijzonder bier ontstaan. Prachtige verhalen die tot de verbeelding spreken, maar vaak aangedikt, nog vaker uit de dikke duim gezogen. 

Met de intentie om met een Munich Dunkel op de proppen te komen op het OBBK, is de mout voor dit bier zo eventjes op de goede gok afgewogen, om er na het storten achter te komen dat er wel erg veel caramout in het bier zit. En dat is nou net een moutsoort die met mate in deze bierstijl gebruikt dient te worden. Nu wordt het meer een lichte (alc%) bock. 

De volgende rondleiding door brouwerij De Watertoren kunnen we na dit bier ook zo´n verhaal vertellen. Afijn, nog even wachten hoe dit uitpakt. Hier eerst het recept. 

 Aantal liters------- : 7 liter

Gewenst begin SG---- : 1054
Brouwzaalrendement-- : 75 %
Totaal brouwwater--- : 10.22 liter
Spoelwater---------- : 2.22 liter
Maischwater--------- : 8 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 57.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)

 

Mout
82%  1509 g Münchnermout type 2          20   EBC   
15%    276 g Caramunich                        123  EBC   
3%         5 g Carafa type 1                     800  EBC    

Warrior  6 g  14 %az  60 min 
De Warrior is een Amerikaanse hop, maar heeft volgens meerdere bronnen een zeer mild karakter. De rauwe hop ruikt licht citrus en fris, met een 'Europese' kruidigheid. 

Gistsoort : Fermentis Saflager W-34/70  Droog op het wort gestrooid.

De vergisting is begonnen bij 11°C. De temperatuur zal langzaam opgeschroefd worden.       
 

35m/62°C Maischdikte is: 4.34 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 4.34 L/kg
5m/78°C   Maischdikte is: 4.34 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...