zaterdag 25 februari 2012

Prijswinnend pilsrecept

Naar aanleiding van de wedstrijd van Brand ''Wie brouwt het beste pils van Nederland?" ben ik bezig geweest om een recept samen te stellen. De insteek van Brand is om een commercieel verkoopbaar bier te brouwen, maar hoe kan je jezelf daarin onderscheiden? Bij het samenstellen van het recept zijn er veel ingrediënten mogelijkheden, welke variëren van ongemoute granen als mais of rijst, tot speciale moutsoorten zoals munichmout, pale mout of lichte carasoorten. Ik kan me zelfs voorstellen dat er mensen suiker aan het recept toevoegen. En dan hebben we het nog niet eens over de vele mogelijkheden van de hop en gist. Binnen het vrij nauwe kader van een pilsrecept zijn er toch best veel mogelijkheden.

Hieronder het recept zoals het op 17 maart is gebrouwen.

Naam recept--------- : B-merk pils
Biertype------------ : A Pils(ener)              
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1045
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 12.4 liter
Maischwater--------- : 19 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 6.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
82% 3396 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC
10% 414 g Rijstvlokken                      1    EBC
4%   165 g Tarwemout                         3    EBC
4%   165 g Carapils (W)                      2.5  EBC  

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---24 g  4.7 %az  60 min B Brewers Gold (D)              
Pellets---13 g  5.5 %az  30 min P Spalter Select (D)            
Bloemen---20 g  3.3 %az  5 min B Saaz (CZ)                     

Gist----------------------------
Gistsoort-------: 2035 American Lager                 
Gist toegevoegd als- : slurry
Volume-------------- :  2 Ltr

Maischschema---------------------------------------
15m/52°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
35m/63°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.58 L/kg


Op 2 maart is er een brief binnengekomen, waarin wordt vermeld dat er 60 deelnemers aan de wedstrijd meedoen. Door middel van een  voorselectie zullen er 10 kanshebbers worden geselecteerd. Op 12 mei is de finale met bijbehorende festiviteiten voor de deelnemers.




Op 12 mei is de ceremonie geweest. Uit 60 deelnemers is de winnaar gekozen. Het bier dat gewonnen heeft, is een pils met Centennial. Vooral de uitdagende smaak gaf de doorslag bij de keuze van de jury. Helaas geen winnaar van brouwerij De Watertoren. Het leuke van de wedstrijd en je kunt het ook wel een prijs noemen, is het analyseformulier. Hierop zijn het alcoholpercentage, kleur, pH en een aantal andere meetgegevens benoemd.

De einddichtheid van mijn bier was 1.004. Erg ver uitvergist dus. Dit betekent dat het alcoholpercentage op 5.69% is uitgekomen. Zo'n lage einddichtheid is niet gebruikelijk voor een pils. In combinatie met de relatief lage pH zou er sprake kunnen zijn van een infectie met melkzuurbacterien. De laatste keer dat ik het bier proefde, heb ik geen zuurtje geproefd. Ik heb aan drie personen het bier gegeven, dus ik ben benieuwd wat ze er van vinden.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...