Hieronder het recept zoals het op 17 maart is gebrouwen.
Naam recept--------- : B-merk pils
Biertype------------ : A Pils(ener)
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1045
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 12.4 liter
Maischwater--------- : 19 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 6.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)
Moutstort-------------------------------------------------
82% 3396 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
10% 414 g Rijstvlokken 1 EBC
4% 165 g Tarwemout 3 EBC
4% 165 g Carapils (W) 2.5 EBC
Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---24 g 4.7 %az 60 min B Brewers Gold (D)
Pellets---13 g 5.5 %az 30 min P Spalter Select (D)
Bloemen---20 g 3.3 %az 5 min B Saaz (CZ)
Gist----------------------------
Gistsoort-------: 2035 American Lager
Gist toegevoegd als- : slurry
Volume-------------- : 2 Ltr
Maischschema---------------------------------------
15m/52°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
35m/63°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.58 L/kg
Op 2 maart is er een brief binnengekomen, waarin wordt vermeld dat er 60 deelnemers aan de wedstrijd meedoen. Door middel van een voorselectie zullen er 10 kanshebbers worden geselecteerd. Op 12 mei is de finale met bijbehorende festiviteiten voor de deelnemers.
De einddichtheid van mijn bier was 1.004. Erg ver uitvergist dus. Dit betekent dat het alcoholpercentage op 5.69% is uitgekomen. Zo'n lage einddichtheid is niet gebruikelijk voor een pils. In combinatie met de relatief lage pH zou er sprake kunnen zijn van een infectie met melkzuurbacterien. De laatste keer dat ik het bier proefde, heb ik geen zuurtje geproefd. Ik heb aan drie personen het bier gegeven, dus ik ben benieuwd wat ze er van vinden.
Super leuk artikel.
BeantwoordenVerwijderen