zondag 21 juni 2015

Hobbybrouwersdag 20 juni

Het brouwvirus grijpt om zich heen, overal in Nederland komen er elke dag brouwers bij. Na een kleine zoektocht waren er ineens 7 brouwers in de regio.Deze hobbybrouwers, waaronder Brouwerij De Watertoren, hebben hun bieren aan een belangstellend publiek voorgesteld op 20 juni 2015 in Roelofarendsveen.

Het leuke van deze dag was dat er brouwers in de verschillende stadia van het brouwen hun bieren schonken. Brouwer Arno brouwt bier met blikken stroop, wat een mooie instap is om kennis te maken met hygiëne, vergisting en dergelijke. De smaak was prima maar je merkt wel dat door met mout te brouwen, er toch een verbeteringsslag in de smaak te halen is. Brouwerij "Tussen School en Meester" brouwt mooie blondes en tripels met de nadruk op verbeteren van eenzelfde soort recept.
Brouwerij 'Een Beek Vol Water' is nog maar net begonnen en brouwt nu al een goede IPA. Brouwerij Onno had de beste biernaam van het festival met zijn 'Natte Nel', een goede doordrinkblond die iedereen lekker vindt. En dat klopt dat weer mooi met de reputatie van Nel. Verder werd een black IPA van 9,5%, 'Donkere Bennie', geschonken. Lekker stevig bitter en goed citrushoppig. 
De Viking brouwerij had maar liefst zes verschillende bieren meegenomen, varierend van IPA, bock tot Speciale Belge.  Brouwer Bert heeft het brouwvirus goed te pakken en staat elke week achter de ketels. Stuk voor stuk goede bieren. Zo was er voor elk wat wils of dit kleine festival.


De Watertoren heeft een amberkleurig kruidenbier en een Zeebier met zeewier meegenomen, welke goed werden ontvangen. De kruiden-amber is een toegankelijk bier met een lichte kruidigheid. Het bier is makkelijk doordrinkbaar en scoort goed bij iedereen. Bij een eerder evenement was het bier iets zoeter en waren de kruiden meer op de voorgrond. Doordat het bier iets ouder is geworden, zijn de smaken wat meer afgevlakt en is er een gebalanceerder bier ontstaan. 
Het Zeebier is een opvallend bier met peat malt, rookmout, zeewier en whisky. Deze combinatie in een zwart bier hebben toch al een aantal wenkbrauwen laten fronsen. Op papier is dit een moeilijk bier, maar in de praktijk is het een mild gebrand bier met een licht ziltige toets en flarden van whisky. Hiervoor hoeft je helemaal geen whisky-afficionado te zijn, maar toch is het bier niet voor iedereen. 


Het is mooi om te zien dat het product bier mensen enthousiast krijgt. De interactie tussen brouwers was geweldig, het is heel leuk om met mensen te praten die dezelfde passie voor ingrediënten, smaken en processen hebben. 
Voor een eerste keer was het een prima bezocht evenement. De brouwers hadden aan het einde van de dag alweer zin in volgend jaar. Laten we hopen dat dit het begin is van een mooie traditie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...