zondag 7 juni 2015

Proefnotitie: Surf's Up Blond

Vraag mensen eens naar hun favoriete blond en vooral het waarom, dan zijn er maar weinig mensen die kunnen uitleggen wat ze er dan zo lekker aan vinden. Lekker zoet, of goed bitter en met een beetje geluk zeggen ze nog iets als droog, hoppig of moutig. Dit is een van de redenen waarom het definiƫren van het perfecte blondje zo moeilijk is. Verder zijn er natuurlijk de verschillende interpretaties van een blonde. Van een 5% mild, licht gekleurd bier tot koperkleurig met 8% alcohol, tot aan bijna IPA-achtige gerstenatten.

De Surf's Up Blond is een voortzetting van een lijn van blonde bieren met een relatief laag alcoholpercentage van 5.5-6,0% met wat kruidigheid en de T-58 gist. Deze gist bepaalt een groot deel van de smaak van het bier en is een van de weinige korrelgisten die een bier een Belgisch smaakprofiel kan geven. Dit bier bevat daarnaast nog sinaasappelschil en korianderzaad, wat normaal gesproken ook in een witbier wordt gebruikt. Het doel is om een mild, maar smaakvol blond op tafel te zetten. Hier volgt de smaaknotitie van het bier. 
Het bier schenkt in met een oranje-gouden kleur en een inzakkend schuimkraag. Er is weinig koolzuur te zien.

De geur is prettig waarbij vooral de citrus bovenkomt. De T-58 gist geeft een prettige fruitigheid die ook neigt naar fenolisch, iets wat typisch is bij o.a. witbieren. De mout geeft een zoetige, honingachtige geur die prettig combineert met het gistkarakter. De hop is maar heel licht te ruiken en geeft licht citrus en kruidigheid.


De smaak is mild, het bier is mooi gebalanceerd, misschien iets te veel richting zoetheid. Het mondgevoel is vol en het bier laat wat plakkerigheid op de lippen achter. De fruitige, citrusachtige smaakcombinatie van de gist en de sinaasappelschil geven het bier een frisheid die doen denken aan een witbier. Het is echter geen witbier in de zin dat het granige van de ongemoute granen ontbreekt. Het bier ligt qua doordrinkbaarheid ergens tussen een pils en speciaalbier.

De T-58 had in het verleden nooit echt mijn voorkeur, maar in de blond met drooghoppen en in dit bier geeft de gist een prettig, licht fenolisch gistkarakter. Ik had bij deze gist de associatie van leverworst (?), maar de gist is in kwaliteit verbeterd of mijn bier/proces is beter geworden. Dit is een prettig bier en de opzet is goed geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...