zaterdag 16 mei 2015

Bier met drank - Wat en hoeveel?

Een rijping op een gebruikt whisky, port, wijn of cognacvat voegt veel smaak toe van de drank die er in heeft gezeten en van het hout van het vat. Voornamelijk worden zware bieren zoals imperial stouts en barleywine op dit soort vaten gelagerd, waarbij de sterke smaak van de drank een nieuwe dimensie aan het bier geeft. Zeker bij vrij heftige smaken als turfachtige whisky's kan de intensiteit wel vrij extreem zijn. Hierbij geldt natuurlijk ook dat meer drank, meer smaak oplevert. 

Een experiment van een tijd geleden met alle dranken uit mijn voorraad, is nu eindelijk geproefd en beoordeeld. In de opzet van het experiment is een inschatting van de intensiteit van de geur en smaak van de drank gemaakt en daar is de hoeveelheid toegevoegde drank per flesje van 30 cl mee bepaald. Daarmee is onderstaande opzet ontstaan.


Intensiteit
[WT°]
Alcohol
 [%]
Aantal druppels
1) Port - Offley ruby Port   4   35   8
2) Cognac - Chateau Montifaud   7   40   5
3) Whisky - Glennmoranchie whisky   7   40   5
4) Whisky - Big Smoke   14   60   3
4) Whisky - Bowmore   14   56   3
5) Whisky - zelfgestookt    6   35   5
6) Rum - Flor de Cana - 7 jaar   5   35   6
7) Sake - Ichinokura    2  15.5   7
8) Jenever - Weduwe Visser   3   35  11
(WT° = Watertoren ° - pragmatisch vastgestelde intensiteit)

De Port geeft een rode vruchtensmaak die subtiel is en niet lekker mengt met de smaken van de donkere mouten. Er is een soort zuur van de port die de gebrandheid wat harder maakt.

De toevoeging van Chateau Montifaux Cognac levert een prettige smaak met een houtige nasmaak. Er is een licht verwarmend effect van de cognac te proeven en de smaak is subtiel.


De toevoeging van de peaty whisky's leverden een lichte turfgeur en smaak op die wel redelijk subtiel is. Het donkere, zware bier levert voldoende body en smaak op om dit te balanceren. De sterkere whisky's in alcohol biedt meer karakter, maar dosering is bij allemaal aan de lage kant.

Rum is zachter dan de whisky en past goed in een donker bier. Het bier heeft een donkere, kandijsuikerige geur die een tikkeltje alcoholisch warm aandoet. Volgende keer minimaal 2x zoveel rum toevoegen. 

Over de sake en jenever hoeven we niet lang te praten. Deze zijn nauwelijks te proeven. De sake heeft, met een beetje fantasie, een licht grassig en groente-achtige nasmaak, die ook in de sake zelf te proeven zijn. De jenever brengt slecht een iets alcoholische sensatie die weinig aan het bier toevoegt.

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat de hoeveelheden drank aan de lage kant zijn. Goede combinaties zijn de whisky's, cognac en rum. Commerciële bieren die ofwel op drankvaten zijn gelagerd of met drank zijn aangezet, hebben vaak een veel sterkere smaak van de toegevoegde drank, dus in een volgend experiment zal dit zeker hoger mogen.

2 opmerkingen:

  1. Bij gelegenheid eens een Pedro Ximénez Sherry proberen, zoet, rozijnen en nootjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moaneschien, dat klinkt goed. Die is dus niet droog? Heb je dit zelf al eens geprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...