vrijdag 16 mei 2014

Proefnotitie: Hop Reezer - Brand IPA

De IPA voor de Brand Bierbrouwwedstrijd is inmiddels ingeleverd en de jury heeft al bij elkaar gezeten om te oordelen. Bij de eerste proefnotitie van dit bier was ik niet helemaal tevreden over de smaak en de hoppigheid, dus het bier is weer even weggezet. Maar IPA's moet je niet oud drinken, dus hier is de proefnotitie.

De kleur is helder, koper, donker oranje (op de foto lijkt ie veel donkerder) en er stijgt rustig koolzuur op uit het bier. Zoals bij een echte IPA is de schuimkraag lekker compact en blijft goed staan. 

De geur is kruidig en heeft een lichte grapefruit en mangogeur. Het is een geur die de MadFermentationist 'Dank' zou noemen. Het is niet fris, maar hoppig, zwaar, harsig met een vleug dennennaalden. Dat zal de Columbus bitterhop zijn. Geen Amarillo en dus weinig fruitig, maar dat is de keuze geweest. De mout heeft een ondersteunende rol, maar heeft een notige, granige en caramellige geur, op de achtergrond.

De smaak is bitter, en gelukkig een stuk vriendelijker dan tijdens de eerste proeverij. Dit komt meer in de richting van een commerciĆ«le IPA die Brand in gedachten heeft. Voor de doorgewinterde IPA-liefhebber lekker bitter, voor de Brandliefhebber misschien te bitter. Het is te hopen dat ze bij Brand geen Belgische IPA voor ogen hebben. De hoppigheid is wel wat weinig fris en fruitig. Het is een donkere, harsige hoppigheid die is opgebouwd uit Columbus, veel Centennial en Citra. De mout ondersteunt het bier prima, zonder dat er iets boven uitsteekt. De ruime toevoeging van de Viennamout geeft het bier net wat meer moutigheid. De San Diego Superyeast heeft het bier prettig ver uitvergist en er is nog een restje plakkerigheid op de lippen te voelen, maar het is zeker geen zoet bier. Verder heeft de gist weinig smaak geleverd, wat prima bij dit bier past. 

Ik kan tevreden dit bier drinken en me realiseren dat dit niet de zoetige, Amarillo-hoppige, laagalcoholische IPA is die Brand zoekt, maar ik heb in ieder geval een lekkere IPA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...