zondag 4 mei 2014

Nogmaals bierproeven (brouwcursus)

De bieren van de brouwcursus zijn dit keer geproefd door een deskundig proefpanel: De 10 cursisten. Met behulp van proefformulieren is er geprobeerd om de persoonlijke voorkeuren van deze potentiƫle doelgroep te stroomlijnen en tot een receptontwikkelrichting te komen.

De beoordeling

Allereerst is er een beoordeling gevraagd per component; uiterlijk(5), geur(10) en smaak(10). Per component kan er een maximaal aantal punten worden gegeven (tussen haakjes).  Dit resulteert in de onderstaande grafiek. Hierbij zijn de gemiddelden van alle keurders weergegeven, inclusief de standaarddeviatie over de groep. Hieruit blijkt dat het Beta recept een voorkeur heeft. Wanneer dit in detail wordt onderzocht, blijkt er niemand een hogere score bij een van de Alpha recepten te hebben gegeven. Dus dat is duidelijk. Het verschil tussen de beide Beta recepten is klein en statistisch niet onderscheidend. 

Er is ook een algemene eindbeoordeling gevraagd van 1 tot 10. Dit wordt meer ingegeven door een algemene indruk van het bier en is een manier om een globale rangschikking te maken. Hier is er een lichte voorkeur voor de Beta Belgian Wheat, maar het verschil met de T-58 is klein en niet onderscheidend. 

Dus wat nu?

Wanneer we meer in detail gaan kijken naar de 'winnaars', de Beta bieren, dan kunnen we de verschillende eigenschappen afzonderlijk gaan beoordelen. Van de onderstaande eigenschappen is gevraagd of deze voldoen aan de 'perfecte blonde' en wanneer deze eigenschap niet voldoet, moet deze in een volgend bier meer of minder aanwezig zijn. Dit levert onderstaande tabellen op. 
De Belgian wheat wordt volgens de keurders goed beoordeeld op bitterheid en alcoholpercentage. De doordrinkbaarheid is volgens de meesten goed. In die context is het opvallend dat de zoetheid volgens 4 van de 10 personen omlaag moet en het mondgevoel moet van 4 van de 10 mensen omhoog. De waarheid ligt in het midden ben ik bang. Misschien heeft het te maken met het begrip van de definitie van doordrinkbaarheid, geen idee. De fruitigheid zal volgens de meesten omhoog moeten, dus misschien moet de vergistingstemperatuur omhoog.


De Beta - T-58 wordt over het algemeen goed beoordeeld op de bitterheid, fruitigheid, doordrinkbaarheid en alcohol. De zoetheid is volgens de meeste keurders wel goed. Van het mondgevoel is er geen goede conclusie te trekken.  Deze versie van het Beta recept hoeft op de meeste punten geen verbeteringen.



De Beta met de T-58 gist heeft de meeste blonde eigenschappen. De keurders geven aan dat dit bier qua eigenschappen het dichtst bij de persoonlijke smaak komt.


2 opmerkingen:

  1. Ik heb gisteren samen met een kameraad je Beta Belgian Wheat gebrouwen. Qua hop zag ik dat de az wat hoger was dus wellicht iets bitterder. In je beschrijving zag ik dat de bitterheid wellicht wat omhoog kon dus dat lijkt me niet heel erg. Met dit mooie weer zal de vergistingstemperatuur ook wat hoger zijn dus misschien eindigt ie ook wat fruitiger.

    Ik ben benieuwd hoe het smaakt :-) Dank voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Adam, heel erg leuk dat je dit recept hebt gebrouwen! Het is een zeer smakelijk bier en de typische witbiersmaken komen goed tot zijn recht. Als ik het goed begrijp, vergist je niet gecontroleerd? Voor dit bier misschien wat minder belangrijk, maar als je wat strakker bier wilt, met wat minder esters en fruitigheid, is een koelkast wel heel mooi. Ik hoor graag het eindresultaat!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...