Voor het recept heb ik me laten inspireren door heel veel verschillende IPA recepten op het internet en eigen proefervaringen. Ik heb een aantal Amerikaanse IPA's gedronken in het verleden en de lekkerste vond ik degenen die
1) Een moutige, iets zoetige basis hadden;
2) Een flinke bitterheid zonder dat dit overheerst;
3) Een harsige, grapefruit en citrus hoparoma.
Ingredienten
De grootste drempel waren de hopsoorten. De ene hop heeft een nog mooiere omschrijving dan de andere en als je gaat zoeken op IPA recepten op Internet, lijkt iedereen ook maar wat te doen. Op basis van mijn eigen ervaring, heb ik gekozen voor Columbus als bitterhop. Deze hop zit hoog in de cohumulone, wat volgens de kenners een harde bitterheid kan geven. Een IPA staat niet bekend om subtiliteit dus deze hop leek me een goede keuze.
Voor het hoparoma heb ik gekozen om het niet te complex te maken. De hoofdsmaak bestaat uit Centennial, naar het schijnt een soort superCascade, met veel grapefruit en citrus fruitigheid. Na het koken en drooghoppen is de combinatie Centennial en Citra gebruikt, vanwege de eerder genoemde eigenschappen van de Centennial die goed combineert met de sterke citrussmaak van de Citra hop. Het toevoegen van de hop na het koken is het wort tot 80°C afgekoeld, zodat de meest vluchtige smaak- en geurcomponenten niet verdampen en er een aromatischer bier ontstaat.
Het recept
Aantal liters------- : 15 literGewenst begin SG---- : 1063
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 24 liter
Spoelwater---------- : 10 liter
Maischwater--------- : 20 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 17.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 57 EBU (Tinseth)
83% 4252 g Pale alemout (MO) 5.5 EBC
10% 488 g Viennamout 6 EBC
2% 97 g Caramunich 123 EBC
2% 97 g Amber malt 112 EBC
2% 97 g Dark Crystal 1 EBC
1% 48 g Zuurmout 3 EBC
Hoppen
20 g 17.9 %az FWH Columbus
12 g 10.3 %az 30 min Centennial
25 g 10.3 %az 0 min Centennial
Na koken, afkoelen tot 80 graden:
15 g 10.3 %az Centennial
14 g 15.0 %az Citra
Drooghop
18 g 10.3 %az Centennial
7 g 15.0 %az Citra
Gistsoort : WLP020 San Diego Super yeast
Gist toegevoegd als starter.
45m/65°C Maischdikte is: 3.47 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 3.47 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.47 L/kg
Gerben,
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt wel een Bell's Two hearted Ale Clone met een twist? Welk eind SG heb je gehaald?
Groet, Peter (SiriS)
He Peter! Volgens mij heeft dat bier alleen Centennial als hop. Dit bier is daar zeker op gebaseerd maar eigenlijk ook op de Stone Ruination IPA. De combinatie van de Centennial en Citra leek me een goede. Ik heb 1063 gehaald en ga volgende week bottelen, dus weet nog geen einddichtheid. Misschien moet ik nog wat verdunnen om onder 7% te blijven. Ga jij nog mee doen?
BeantwoordenVerwijderenGerben,
BeantwoordenVerwijderenJa ik doe ook mee met een recept dat hetzelfde vertrek punt heeft als jou recept en waar ook Citra in zit.Verder heb ik hetzelfde probleem dat ik ook moet verdunnen om onder de 7% te blijven. Succes met deze IPA !
Groet, Peter
Jij ook succes! Spreek je in Wijlre!
BeantwoordenVerwijderen