Het bier heeft eerst een dunne, beige schuimkraag, daarna zakt deze in tot een minimaal laagje schuim. De opmerking dat dit bier te weinig koolzuur heeft, ben ik het niet mee eens, er zit voldoende, maar laag, koolzuur in het bier.

De smaak is vol en dik, en zoals het hoort bij een Imperial Stout, is het zwaar, visceus en donker. In de smaak zijn de mocca en koffie ruim aanwezig. De pure, donkere chocolade associatie is vooral door de zoetheid aanwezig. De moutzurigheid zit ook in de smaak maar geven slecht meer complexiteit aan het bier. De 10% alcohol is niet heet, maar voegt wel een mooie warmte toe die vooral na het doorslikken opvalt. Hier zijn de ruime hoeveelheden aan donkere mouten in de vorm van brown malt en dark crystal goed te proeven. Deze ruwe mouten ruiken en smaken heerlijk en hebben ook wel wat van een goede chocoladecake met een granig tintje. Het mondgevoel is zoals verwacht vrij vol en zoet. De bitterheid is flink en er is geen directe hopsmaak- of aroma te benoemen.
Ik heb er geen origineel naast staan, maar ik denk dat het origineel wat minder zoet en minder dik is. Deze kloon heeft wel heel veel raakvlakken met het origineel. Een vervolgrecept met wat veranderingen staat al op de planning.
Gerben,
BeantwoordenVerwijderenLeuk project en bedankt dat je je gedachten kronkels wilt delen om tot een goede kloon te komen. Om je eind SG te verlagen zou je ook naar de pH van de maisch kunnen kijken; een dergelijke stort kan een flinke pH verlaging geven waardoor je zetmeel conversie minder wordt. Ik gebruik meestal calciumhydroxide ('Lime") voor het verhogen van de pH.
Groet, Peter
Hoi Peter, bedankt voor jouw reactie! Altijd leuk om wat te horen van mensen die meelezen. Ik denk dat ik wel aan CaOH kan komen. Voeg je dit na het storten van de mout en corrigeer je dan tot pH 5.2?
VerwijderenGerben,
BeantwoordenVerwijderenHet is handig als je eerst een oplossing maakt van de Ca(OH)2, dan kun je nauwkeuriger doseren. De pH correctie (5,2 - 5,4) doe je direct na het inmaischen. Ben benieuwd welke recpetuur wijziging je doet om dichter bij het origineel te komen.
Groet, Peter
Ok bedankt, ik ga er naar op zoek. De aangepaste receptuur staat ook in het eerste stukje over het de kloon. Dank je!
BeantwoordenVerwijderenIs dat het recept onder "update"?
VerwijderenJa, onder update. Die moet ik nog brouwen..
Verwijderen