woensdag 2 oktober 2013

OBBK 2013 - De Uitslag

De finale van het OBBK2013 is geweest en de keuringsformulieren zijn binnen. Dit jaar had Brouwerij De Watertoren alle pijlen gericht op de B-klasse, een klasse met donkere bieren onder de 6% alcohol. Altijd leuk om wat commentaar te krijgen op zelfgebrouwen bieren, maar soms een verrassing, of deels een schok in dit geval.

Laat ik beginnen met de minst goede. De American Amber Red is een vrij lastige bierstijl gebleken. Dit is een proefbrouwsel geweest en om te voorkomen dat er overmatig estervorming en dus fruitigheid, heb ik een half zakje korrelgist toegevoegd. Na 2,5 week vergisten is het bier gebotteld en dat is dus blijkbaar niet lang genoeg geweest. De keurmeester proefde door de gushing en troebel niet genoeg meer. Gelukkig nog wel dat het een bitter en hoppig bier is. Maar met 53 punten toch wel een dieptepunt.

Het volgende 'minder geslaagde' bier is de Munich Dunkel (Gunther). De keurmeester proefde hier een droppigheid en moutgebrandheid die niet thuis hoort in de stijl. Deels ben ik het daar mee eens, de Carafa geeft een lichte droppigheid. Ook hier weer komt het bier lustig uit de fles en dat heeft zeker niet meegeholpen om de punten hoger dan 59 te krijgen. Jammer.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, De Black Swan Mild Ale is een bierstijl die afgelopen jaren vaker hoog eindigden en ook zeker een interessante met weinig alcohol en veel smaak. Bij het zoeken naar informatie ben ik er achter gekomen dat er nogal wat variatie binnen de bierstijl aanwezig is. De keurmeester vond het bier wat te licht van kleur. Verder was er teveel koolzuur aanwezig voor de stijl en daardoor is het schuim te grof. Zo'n Engels biertype is nog niet zo makkelijk. Dit bier heeft 76 punten gekregen.


Het beste als laatste, de Felix Oatmeal Stout. Netjes uitgegist en dus geen erupties of troebelheid. Het is een goed doordrinkbare oatmeal stout, volgens de keurmeester. En dat was nou net wat ik niet perse wilde. De havermout zou het bier wat voller moeten maken. Het formulier meldt dan ook dat er iets van het vette/olieachtige van de haver wordt gemist. Een vierde plek in de B-klasse. 

Met deze aanpak zijn er wel een aantal bierstijlen gebrouwen die nog niet eerder bij De Watertoren zijn langsgekomen. Het is altijd leuk om wat nieuws te leren en te ontdekken. Aan de andere kant is een actieplan om op het podium te komen gedoemd om te mislukken, bier brouwen moet je doen omdat het leuk is en je moet brouwen wat je lekker vindt. Volgende keer gewoon weer in de V-klasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...