dinsdag 15 oktober 2013

Flora - Jasmijn IPA

In Amerika is er een brouwerij die een mild bittere IPA met Jasmijn maakt, de Elysian Avatar Jasmine IPA. De combinatie van jasmijn en citrusachtige en kruidige hoppen geeft volgens kenners een subtiele, bloemige en kruidige smaak die anders is dan een gewone IPA. 

Jasmijn is een kruid dat je misschien wel eens in een Chinese thee hebt geproefd. De jasmijn is de gedroogde bloem van de jasmijnstruik. In de thee is de jasmijn gemengd met theebladeren en geeft een prettige bloemige en licht fruitige smaak aan de thee. 


Linalool in jasmijn


Een van de componenten van hopolie is linalool.  In meerdere studies is linalool geanalyseerd als de component die verantwoordelijk  is voor mooi hoparoma in bier. Linalool is toevallig ook een van de belangrijkste geurcomponenten in jasmijn. De combinatie van hop en jasmijn is dus snel gemaakt.

Linalool is een terpene alcohol die veel wordt aangetroffen in bloemen, specerijen en hop. Het wordt vaak als ingrediënt in de parfumindustrie gebruikt vanwege de bloemige, kruidige, lavendelachtige, zoete en citrusachtige geur. 
Wanneer hop en jasmijn worden gebruikt bij het brouwen zal men rekening moeten houden met het feit dat het aanwezig makkelijk linalool verdampt tijdens het wortkoken, er zal tijdens het koken elke 5 minuten 1/3 van de hopoliën verdampen. Het is daarom verstandig om jasmijn en hop laat toe te voegen en het beste is om dat na het koken te doen.  

Studies uitgevoerd met hoppen geven aan dat drooghoppen niet direct een hoger linaloolgehalte, en dus een beter hoparoma, oplevert.  Bieren die gehopt zijn in de whirlpool hebben een mooier en heftiger hoparoma dan bieren die zijn gedrooghopt. Om deze theorie door te vertalen naar jasmijn zal de jasmijn 2 minuten voor vlam uit en in de whirlpool worden toegevoegd.

Verder kan er worden gekeken naar de gebruikte hopsoorten. In onderstaand overzicht is er een opsomming van de hoppen met het hoogste linaloolgehalte. Deze percentage variëren per jaar.
Glacier       0.8 - 1.1
Nugget      0.8 - 1.0
Liberty       0.6 - 1.0
Athanum     0.6 - 0.9
Centennial  0.6 - 0.9
Citra           0.6 - 0.9
Goldings      0.6 - 0.9
Liberty        0.5 - 0.9
Sterling       0.5 - 0.9
Amarillo      0.5 - 0.8

Recept

 

In het recept is er met bovenstaande overwegingen zoveel mogelijk rekening gehouden. Het originele recept bevatte Glacier op 2 minuten, maar deze is vervangen door Centennial. 
 
Aantal liters------- : 8 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 12.6 liter
Spoelwater---------- : 4.6 liter
Maischwater--------- : 8 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 17.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 46 EBU (Tinseth)

92%     2247 g Pale alemout                      5.5  EBC   

4%          97 g Münchnermout type 2       22   EBC   
2%          48 g Carapils (D)                        2.5  EBC   
2%          48 g Caramunich                       123  EBC  

Hop en kruiden

15 g  17 %az  75 min Summit
15 g  10 %az  2 min Centennial
14 g  8 %az  0 min  Amarillo       

    
20 gram jasmijn op 2 min
20 gram op 10 minuten na het uitzetten van het gas. 

             

Gistsoort : S-23              
75m/67°C Maischdikte is: 3.27 L/kg

5m/73°C Maischdikte is: 3.27 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.27 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...