vrijdag 6 september 2013

Proefnotitie: Ancho Mango Brett

Dit bier is een experiment met Brettanomyces, mango en Ancho Chile pepers. Een combinatie die vaker in bieren gebruikt is.  Het recept is in dit artikel weergegeven.

Het bier schenkt in met een mooie koperkleur en heeft een dikke, stevige schuimkraag. Het schuim zakt in tot een klein laagje. Het bier is helder.

De geur is heeft de typische Brett-achtige geur, die doet denken aan leer, tabak en een
klein beetje paardedeken. Daaroverheen is een mooie exotisch fruitige geur te ruiken, die afkomstig is van de mango. De hop geeft licht citrus en een harsigheid. Het is lastig om de mango niet te verwarren met de typische Amerikaans hoppige geur die bijvoorbeeld Simcoe of Citra geeft. Deze hoppen zijn niet gebruikt.


De smaak is gebalanceerd tussen de Brett en de mout. De Brett geeft het bier een interessante smaak die zich maar lastig laat omschrijven als je het nog nooit geproefd hebt. Het is de smaak van wat rijpere Orval. Samen met de vollere moutigheid van het bier zijn er associaties met leer, krenten, bloemen en de wat minder tot de verbeelding sprekende omschrijvingen als paardedeken en natte dweil. Misschien nog wat hout. De oude hop geeft het bier zo goed als geen bitterheid, en hoewel het geen gemis is, kan dit bier wel wat meer bitterheid gebruiken. 
Het recept meldt de toevoeging van gedroogde Ancho Grande, een rokerige, pittige peper. Doordat deze peper alleen aan het einde van het koken is toegevoegd, is de smaak en hitte niet aanwezig. Wellicht dat er een klein beetje rokerigheid is doorgedrongen, maar te subtiel. Het mondgevoel is goed, niet te dun, iets wat bij een verre uitvergisting met Brett kan verwachten. 

Ondanks de afwezigheid van de pittigheid is het bier goed gelukt. De mangosmaak is goed aanwezig en combineert mooi met de Brett. Pepers tijdens het koken toevoegen geeft blijkbaar weinig tot geen pittigheid en maar heel bescheiden smaak af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...