Binnenkort
op 23 februari zal Brouwerij De Watertoren weer een brouwcursus verzorgen. De vorige brouwcursus is
er een blonde en een witbier gemaakt. Die zijn goed bevallen. Dit keer zal er wat stevigers worden
gebrouwen: een Dubbel en een Tripel. De opzet is hetzelfde als vorige keer. Er
kan met een aantal ingrediënten worden gevarieerd. Dit keer is er de keuze uit
de gist, suiker en hopschema.
De recepten en mogelijke variaties (in oranje) zijn hieronder weergegeven. Nu nog een goede naam verzinnen, maar dat laat ik aan de cursisten over.
Dubbel
Gewenst
begin SG---- : 1063
Brouwzaalrendement--
: 72 %
Totaal
brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater----------
: 15.5 liter
Maischwater---------
: 19 liter
Kooktijd------------
: 75 minuten
Berekende
kleur----- : 42.9 EBC (Morey)
Berekende
bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
Mout
82%
5730 g Pilsmout 3
EBC
3 EBC
8%
559 g
Caramunich
123 EBC
4%
279 g Special
B
391 EBC
1%
69 g
Chocolademout
900 EBC
5%
349 g Kristalsuiker*
0 EBC
*
optioneel
Hop
Bloemen---40 g 7 %az 75 min Brewers Gold
Bloemen---20 g 5 %az 10 min Cascade
2) Citrus, citroen, grapefruit
Bloemen---35 g 8 %az 75 min B Magnum
Bloemen---20 g 5 %az 10 min B Cascade
Bloemen---20 g 5 %az 5 min B Cascade
3) Fruitig, marmelade, perzik
Bloemen---00040 g 6.7 %az 75 min B Challenger
Bloemen---00015 g 6.7 %az 10 min B Challenger
Gist
1) S-04: Een fruitige gist met exotisch fruit wat neigt naar kauwgomballen. De gist is snel en zakt snel uit. Vergistingsgraad: 72-75%.
2) US-05:
Gebalanceerde smaak met een clean karakter, kan licht fruitig zijn met wat
zwarte bessen of rood fruit. Snelle vergister. Vergistingsgraad: 73-77%
3) Ringwood Ale – een uitgesproken
fruitig karakter met een moutig, complex profiel. Een hoge uitvlokking.
Kan langzaam uitvergisten. Vergistingsgraad: 68-72%
Maischschema
35m/62°C
Maischdikte is: 2.72 L/kg
30m/73°C
Maischdikte is: 2.72 L/kg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tripel
Gewenst
begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement--
: 72 %
Totaal
brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater----------
: 8.5 liter
Maischwater---------
: 26 liter
Kooktijd------------
: 75 minuten
Berekende
kleur----- : 11.2 EBC (Morey)
Berekende
bitterheid : EBU (Tinseth)
Mout
76%
5439 g Pilsmout 3
EBC
3 EBC
5%
357 g Carared
40 EBC
7%
501 g
Havervlokken
4 EBC
12%
858 g Kristalsuiker*
0 EBC
* optioneel
Hop
1) Kruidig, bloemig
Bloemen---35 g 7 %az 75 min Magnum
Bloemen---35 g 7 %az 75 min Magnum
Bloemen---15 g 5 %az 15 min Willamette
Bloemen---15 g 5 %az 5 min Willamette
2) Fruitig, sterk kruidig
Bloemen---40 g 6.7 %az 75 min Challenger
Bloemen---40 g 6.7 %az 75 min Challenger
Bloemen---15 g 6.7 %az 15 min Challenger
Bloemen---15 g 6.7 %az 5 min Challenger
3) Kruidig, citrus, bloemig
Bloemen---45 g 6.77 %az 075 min Challenger
Bloemen---45 g 6.77 %az 075 min Challenger
Bloemen---20 g 6 %az 010 min Cascade
Bloemen---20 g 5 %az 010 min Willamette
Gist
1) Farmhouse ale: complexe
fruitesters met een kruidige smaak. Licht rins en droog met een peperige
uitvergisting. Een mooie Belgische gist. Vergistingsgraad: 74-79%
2) US-05: Gebalanceerde smaak met een clean karakter, kan licht fruitig zijn met wat zwarte bessen of rood fruit. Snelle vergister. Vergistingsgraad: 73-77%
3) Ringwood Ale: een uitgesproken fruitig karakter met een moutig, complex profiel. Een hoge uitvlokking. Kan langzaam uitvergisten. Vergistingsgraad: 68-72%
2) US-05: Gebalanceerde smaak met een clean karakter, kan licht fruitig zijn met wat zwarte bessen of rood fruit. Snelle vergister. Vergistingsgraad: 73-77%
3) Ringwood Ale: een uitgesproken fruitig karakter met een moutig, complex profiel. Een hoge uitvlokking. Kan langzaam uitvergisten. Vergistingsgraad: 68-72%
Maischschema
5m/ 55°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
5m/ 55°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
25m/62°C
Maischdikte is: 3.63 L/kg
35m/73°C
Maischdikte is: 3.63 L/kg
De proefnotities volgen na de productconfrontatie in april.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten