De bieren zitten in het vat, het was een leuke dag. Een dubbel en een tripel zijn er gebrouwen en zijn na een week bijna uitgebubbeld Het is erg leuk om te zien dat mensen enthousiast zijn over bier brouwen en alles willen weten. De vaten zijn inmiddels verhuisd en zullen na 2 weken worden gebotteld. De S-04 en Ringwood Ale gisten zijn goed snel aan het werk gegaan. De Farmhouse ale gist heeft wat meer temperatuur nodig, daardoor duurt vergisting wat langer. Het bier ruikt in ieder geval erg goed.
De receptopzet had een aantal vaste waarden: de moutstort, dikte van de maisch en het maischschema waren van tevoren vastgesteld. De mogelijke variaties waren in de hoeveelheid suiker, hopstort en gist aan te brengen. De discussies die dit met zich meebrengt is altijd leuk, zelfs als er maar weinig kennis is van brouwen en ingrediënten, waren er voldoende onderscheidende eigenschappen van de grondstoffen benoemd. De behoefte om een zo zwaar mogelijk bier te maken was ook erg verleidelijk, maar dit levert niet perse lekkerder bier op. Zeker in de hoeveelheid suiker is er dus voor de tussenweg gekozen. De recepten zijn hieronder weergegeven:
DUBBEL
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1070
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 15.5 liter
Maischwater--------- : 19 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 43.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
Mout
77.6% 5805 g Pilsmout 3 EBC
7.6% 568 g Caramunich 123 EBC
3.8% 284 g Special B 300 EBC
0.9% 67 g Chocolademout 900 EBC
10.1% 755 g Kristalsuiker 0 EBC
Hop
Pellets--- Brewers Gold (D) 50 g 5.2 %az 75 min
Bloemen--Cascade 20 g 5%az 10 min
Gist
Gistsoort----------- : 1187 Ringwood Ale
Maischschema
35m/62°C Maischdikte is: 2.53 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 2.53 L/kg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TRIPEL
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 34.5 liter
Spoelwater---------- : 8.5 liter
Maischwater--------- : 26 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 11.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)
Moutstort
76% 5440 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
5% 357 g Carared (D) 40 EBC
7% 501 g Havervlokken 4 EBC
12% 858 g Kristalsuiker 0 EBC
Hop
Bloemen--- Challenger 40 g 6.7 %az 75 min
Bloemen---Challenger 15 g 6.7 %az 15 min
Bloemen---Challenger 15 g 6.7 %az 5 min
Gist
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04 en Farmhouse Ale
Maischschema
05m/55°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
25m/62°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
35m/73°C Maischdikte is: 3.63 L/kg
De bieren zijn op 10 maart gebotteld. Het resultaat zijn veel grote flessen om op de proefavond te drinken. In kleine flesjes zijn 2 flesjes tripel (S-04 en Farmhouse ale gist) en 3 flesjes dubbel mee te nemen naar huis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten