woensdag 6 juni 2012

Black Buster - Black IPA

Tegenwoordig zijn er veel verschillende Amerikaanse hopsoorten te krijgen bij de verschillende brouwwinkels. Na wat speurwerk naar de eigenschappen van de hoppen heb ik Summit, Warrior, Chinook, Citra en Columbus bij van der Kooy Jubbega gekocht. Behoorlijk heftige hopsoorten qua smaak maar ook een hoog alfazuurpercentage.


Een Black IPA is een heftig bitter en hoppig bier zoals een IPA, maar met de toevoeging van een donkere mout. Het bier zal niet te gebrand moeten zijn, maar de smaken van de donkere mout moeten wel aanwezig zijn. De moutstort bestaat doorgaans uit een pale ale basismout (in de Amerikaanse voorbeelden wordt hier vaak Maris Otter voor gebruikt).  Dit wordt aangevuld met een lichte en donkere caramoutsoort. Om een kleine gebrandheid en kleur te geven, wordt er vaak chocolademout gebruikt. Een Black IPA kenmerkt zich niet door de gebrandheid zoals een Porter, maar mag wel een donkere smaak hebben.
    
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1069
Brouwzaalrendement-- : 72 %

Totaal brouwwater--- : 39.5 liter
Spoelwater---------- : 9.5 liter
Maischwater--------- : 30 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 65.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 53 EBU (Tinseth)


85%  7231 g Pale alemout                      5.5  EBC   
7%      595 g Carared (D)                        40   EBC
4%      340 g Dark Crystal                       300  EBC   
4%      340 g Chocolademout                 900  EBC   
  
De hopstort is altijd een kwestie van smaak. Ik heb wel vaker met Chinook en Columbus gebrouwen. Dit zijn allebei heftige en harsige hoppen die een harde bitterheid kunnen geven. De Summit geeft een mandarijnachtige smaak en de Citra is erg citrusachtig.
De basis bestaat uit een combinatie van harsig en mandarijn fruitigheid. De aromahoppen zijn ook zo divers mogelijk gekozen om een mooi brede hopsmaak te geven. De bitterheid is niet extreem, maar ook dat is persoonlijke smaak.

Pellets---   18 g  13.5 %az  FWH Chinook                       
Bloemen---12 g  17.2 %az  FWH Summit                
Pellets---   12 g  13.5 %az  10 min Chinook                       
Bloemen---12 g  17.2 %az  5 min Summit                
Bloemen---18 g  15 %az     5 min Citra                
Bloemen--  12 g  15 %az    5 min Columbus
Bloemen--- 15 g  15 %az    drooghop Citra                
Bloemen--  15 g  15 %az    drooghop Columbus    
                    

Gistsoort----------- : Fermentis Safale US-05              
Gist toegevoegd als- : korrelgist

Maischschema
40m/65°C Maischdikte is: 3.52 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 3.52 L/kg

01m/78°C Maischdikte is: 3.52 L/kg

Dit bier is gebrouwen op 12 augustus. De smaak was veelbelovend. De kleur was donkerbruin en de smaak was intens hoppig met een sterke citrussmaak.
Op 24 augustus is dit bier gebotteld bij een dichtheid van 1015. De smaak was erg koffieachtig, flink citrusachtig en bitter. 

vrijdag 1 juni 2012

Proefnotitie: Vinger aan de Pils

In het kader van de Brand pilsbrouwwedstrijd is het Vinger aan de Pils gebrouwen. Een bierstijl die normaalgesproken niet hoog op de agenda staat bij de brouwerij. De beloofde prijs van 40.000 liter van het eigen pils gebrouwen bij de Brand brouwerij, hebben mij toch overgehaald. En natuurlijk de eeuwige roem. Het mocht allemaal niet zo zijn. De insteek is toch blijkbaar een traditionele pils met een goede bitter en een hoparoma geweest. Niet te vergelijken met een pils met rijst en een medium bitterheid en te veel fruitigheid. Er deugde waarschijnlijk niet veel aan. 

Afijn, wat vinden we er zelf van? Was het echt helemaal ruk of valt het mee? We gaan eens een fles openkraken, een van de laatste flessen, dus het valt waarschijnlijk wel mee.

Uiterlijk: Redelijk veel koolzuur, te veel voor een pils, de schuimkraag is uitbundig, mede door de hoeveelheid koolzuur. De schuimkraag is redelijk grof bubbelig. De kleur is geel met een sprankje goud. Het bier is net niet helder. Bij kamertemperatuur is het bier wel helder.Op de foto is het bier een aantal keer bijgeschonken, wat de helderheid geen goed doet.

Geur: Granig , misschien wat nootachtig. De gist geeft een ietwat bouillonachtige geur. Er is een citrusachtige geur die waarschijnlijk van de rijst en de gist komt. Alle geuren zijn licht aanwezig.

Smaak: Licht van smaak, het bier heeft een licht graanachtige smaak gecombineerd met een lage zwavelcomponent. Er is een lichte citrussmaak aanwezig die het meest doet denken aan citroen. Bij het doorslikken proef je een lichte cleane bitterheid. Het bier is niet hoppig. De aanwezige zwevende gist geeft een associatie met witbier, wat in combinatie met het citrus misschien niet zo gek is. 

Oordeel: Dit is geen traditionele pils, het bevat een citrusachtige smaak en gist. Verder is de lichte body en granigheid wel typisch pilsachtig. De brouwers bij Brand kunnen dit kunstje wel dromen, hier moet er nog wat geoefend worden. Later natuurlijk, eerst nog even wat zware, makkelijke (!) bieren brouwen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...