woensdag 24 augustus 2011

Hyaku American Pale Ale (APA)

Dit keer staat er een amberkleurig bier op de planning. De beste bieren voor dit seizoen zijn niet te zware bieren met een lekkere hopbite. Mijn inspiratie komt van de Sierra Nevada Pale Ale, een heerlijk hoppig bier van de Cascade en een redelijke body om dit te ondersteunen en niet te vergeten een redelijk alcoholpercentage.

De inspiratie komt weliswaar van de Sierra Nevada APA, maar iedere brouwer wil toch iets nieuws creeeren. De moutstort bestaat normaal gesproken uit een pale ale mout en ongeveer 10% crystalmout. Ik maak het bier liever iets lichter van smaak en body en gebruik daarom pilsmout.

De hopstort bestaat bij de SNPA uit Magnum, Perle en Cascade. De Cascade in dit bier geven het bier een grassige, citrussmaak. Ik denk dat ik met de Nieuw-Zeelandse hop Galaxy een nog smakelijker bier kan maken. Deze hop schijnt ook iets van passievruchtsmaak en citrus in zich te hebben. De andere hoppen heb ik hetzelfde gehouden.

De gist is een klassieker voor Amerikaanse bieren. Hij gist ver uit, geeft weinig smaak en laat de hop schitteren.


Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1054
Brouwzaalrendement-- : 72 %


Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 41.4 liter
Spoelwater---------- : 19.4 liter
Maischwater--------- : 22 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 23.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 49 EBU (Tinseth)


Moutstort-------------------------------------------------
90% 5069 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC  
10%  563 g Karamelmout 150 EBC               150  EBC  


Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---15 g  8 %az  75 min B Magnum (D)                    
Pellets---25 g  7 %az  75 min P Perle (D)                     
Pellets---15 g  7 %az  30 min P Perle (D)                     
Pellets---20 g  12 %az  10 min P Galaxy
Pellets---20 g  12 %az    0 min P Galaxy


Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safale US-05              
Gist toegevoegd als- : zakje


Maischschema----------------------------------------------
5m/53°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
70m/66°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 3.9 L/kg


De naam Hyaku is geinspireerd door mijn reis naar Japan. Het betekent 100 en leek me een mooie naam voor een lekker pittig, bitter bier.

-------------------------------------------------------------------------------
Op 18 september 2011 is dit bier eindelijk gebrouwen. De laatste verandering is het toevoegen van flink wat Cascade hop die 2 weken geleden is geoogst in mijn eigen achtertuin. Hier had ik zoveel van dat ik er 40 gram van heb toegevoegd. De geur van deze hop combineerde prachtig met de Galaxy hop. De Galaxy hop heeft een heel prettige geur welke me nog het meest doet denken aan Amarillo hop, alleen is deze wat meer passievrucht of exotisch. Dit past goed bij de citrus van de Cascade.

Het bier heeft een prachtige donkerrode kleur en een dichtheid van 1065. Dat wordt dus een mooi bier voor de herfst.

---------------------------------------------------------------------------

Op 5-11-2011, na ongeveer 6 weken heeft het bier voldoende tijd gehad om op smaak te komen. De kleur van het bier is amber of donker koperkleurig. Het schuim is hardnekkig en blijft gedurende het glas aan het glas plakken. De geur is flink hoppig met geuren die fruitig en citrusachtig ruiken. De hop overheerst, maar de mout biedt voldoende tegenwicht aan dit hopgeweld. De mout geeft wat broodachtige smaken welke op broodkorst lijken.
De smaak is vrij bitter waarbij de hop veel kruidige en wat rauw/hoppige smaken geeft. Dat is 3 keer slikken bij elke slok. Het mondgevoel is mooi in balans met de bitterheid. Dit is geen bier voor beginners, bitter, heel hoppig en erg lekker!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...