donderdag 25 augustus 2011

Hop uit eigen tuin

Vandaag heb ik de eerste hop uit eigen tuin geplukt. Echt heerlijk hoe dit nuttige 'onkruid' ruikt. In de tuin staan East Kent Goldings (Amos' Early Bird), Hallertau Mittelfruh en Cascade. Via een constructie met een aantal staaldraden tussen de schuurtjes kunnen de planten prima groeien en slingeren. De planten staan nu voor het tweede jaar in de tuin en hebben al een grotere opbrengst dan vorig jaar.


                                     Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings

                                         Cascade hop

De Hallertau variant heb ik nu als eerste geplukt. De bellen zijn behoorlijk lang en als je ze openbreekt, zit er geel poeder in. Dit is de magie van de hop, de bitterstoffen, alfazuren, hetgeen waar het om gaat bij hop. Zelfs nu de hop nog ongedroogd is, heeft de hop al een heerlijke geur. De bellen liggen te drogen op de verwarming (staat uit). De geur is het best te omschrijven als harsig, kruidig, dennenachtig, wiet.
De East Kent Goldings heeft middellange, brede bellen die harsig ruiken. De Hallertau Mittelfruh geeft kleine, korte bellen die harsig en kruidig ruiken.

                                        East Kent Goldings (Amos' Early Bird)

                                       Hallertau Mittelfruh
                                        Cascade

Deze hoppen zal ik voornamelijk als aromahop gebruiken. Ik weet immers niet hoeveel werkzame bitterstoffen er in de hop zitten en die zijn nodig voor de bitterheid aan het bier.

De bieren met de 'verse' hop zijn inmiddels gebrouwen en hebben een heerlijke smaak. Het is nog steeds lastig om een inschatting te maken van het alfazuurgehalte. De hop smaakt net even anders door de wat minder intensieve droging. Hierdoor doet de hop net een beetje grassig aan. De Cascade hop is mijn favoriet. De andere hoppen hebben een wat minder uitgesproken smaak. Om de smaak goed te leren kennen, zou er een monohop brouwsel gemaakt kunnen worden. Dat staat nog op mijn lijstje.

Mijn ervaringen in 2012 zijn in Hopoogst 2012 beschreven.

woensdag 24 augustus 2011

Hyaku American Pale Ale (APA)

Dit keer staat er een amberkleurig bier op de planning. De beste bieren voor dit seizoen zijn niet te zware bieren met een lekkere hopbite. Mijn inspiratie komt van de Sierra Nevada Pale Ale, een heerlijk hoppig bier van de Cascade en een redelijke body om dit te ondersteunen en niet te vergeten een redelijk alcoholpercentage.

De inspiratie komt weliswaar van de Sierra Nevada APA, maar iedere brouwer wil toch iets nieuws creeeren. De moutstort bestaat normaal gesproken uit een pale ale mout en ongeveer 10% crystalmout. Ik maak het bier liever iets lichter van smaak en body en gebruik daarom pilsmout.

De hopstort bestaat bij de SNPA uit Magnum, Perle en Cascade. De Cascade in dit bier geven het bier een grassige, citrussmaak. Ik denk dat ik met de Nieuw-Zeelandse hop Galaxy een nog smakelijker bier kan maken. Deze hop schijnt ook iets van passievruchtsmaak en citrus in zich te hebben. De andere hoppen heb ik hetzelfde gehouden.

De gist is een klassieker voor Amerikaanse bieren. Hij gist ver uit, geeft weinig smaak en laat de hop schitteren.


Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1054
Brouwzaalrendement-- : 72 %


Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 41.4 liter
Spoelwater---------- : 19.4 liter
Maischwater--------- : 22 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 23.7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 49 EBU (Tinseth)


Moutstort-------------------------------------------------
90% 5069 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC  
10%  563 g Karamelmout 150 EBC               150  EBC  


Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---15 g  8 %az  75 min B Magnum (D)                    
Pellets---25 g  7 %az  75 min P Perle (D)                     
Pellets---15 g  7 %az  30 min P Perle (D)                     
Pellets---20 g  12 %az  10 min P Galaxy
Pellets---20 g  12 %az    0 min P Galaxy


Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safale US-05              
Gist toegevoegd als- : zakje


Maischschema----------------------------------------------
5m/53°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
70m/66°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 3.9 L/kg


De naam Hyaku is geinspireerd door mijn reis naar Japan. Het betekent 100 en leek me een mooie naam voor een lekker pittig, bitter bier.

-------------------------------------------------------------------------------
Op 18 september 2011 is dit bier eindelijk gebrouwen. De laatste verandering is het toevoegen van flink wat Cascade hop die 2 weken geleden is geoogst in mijn eigen achtertuin. Hier had ik zoveel van dat ik er 40 gram van heb toegevoegd. De geur van deze hop combineerde prachtig met de Galaxy hop. De Galaxy hop heeft een heel prettige geur welke me nog het meest doet denken aan Amarillo hop, alleen is deze wat meer passievrucht of exotisch. Dit past goed bij de citrus van de Cascade.

Het bier heeft een prachtige donkerrode kleur en een dichtheid van 1065. Dat wordt dus een mooi bier voor de herfst.

---------------------------------------------------------------------------

Op 5-11-2011, na ongeveer 6 weken heeft het bier voldoende tijd gehad om op smaak te komen. De kleur van het bier is amber of donker koperkleurig. Het schuim is hardnekkig en blijft gedurende het glas aan het glas plakken. De geur is flink hoppig met geuren die fruitig en citrusachtig ruiken. De hop overheerst, maar de mout biedt voldoende tegenwicht aan dit hopgeweld. De mout geeft wat broodachtige smaken welke op broodkorst lijken.
De smaak is vrij bitter waarbij de hop veel kruidige en wat rauw/hoppige smaken geeft. Dat is 3 keer slikken bij elke slok. Het mondgevoel is mooi in balans met de bitterheid. Dit is geen bier voor beginners, bitter, heel hoppig en erg lekker!

zondag 7 augustus 2011

Bier in Japan

Vanwege werk ben ik 2 weken in Japan in de Niigata regio. Het is hier 32-35 graden bij een luchtvochtigheid van 70-80% dus 's avonds lust je wel een biertje. Ik heb alleen nog maar Asahi, Kirin, Barreal, Suntory en Sapporo pils gedronken. Waarvan de eerste en de laatste het lekkerst zijn. Deze hebben wat meer body en iets meer bitterheid dan de soms wat granige en dunne lagers van Japan. Verder is het aanbod in de reguliere supermarkt en restauarant vrij mager.

Volgens Beeradvocate.com zijn er hier in de regio 4 kleine brouwerijen, waarvan Niigata brewing en Echigo beer pub de best verkrijgbare. De andere brouwerijen zijn Hyouko Yashiki No Mori en Hakkaisan.
 Bij de lokale drankhandel heb ik onderstaande bieren gekocht (Kirin Stout, Echigo 90 days stout, Black, Porter, Red Eye en een Espresso stout). Behalve de eerste twee zijn ze allemaal van de Niigata brouwerij.  Er stonden ook witbier, Kolsch en Hennep bier van dezelfde brouwerij. Opvallend is het aantal stouts.
De Black (Niigata brewing) is een prima stout welke doet denken aan een oatmeal stout. Het olieachtige is erg kenmerkend en doet granig aan. Voor een bier van 4.5% zit er heel veel smaak aan.
De Red Eye (Niigata brewing)  is een minder lekker bier. Het is voor mij nog de vraag of het uberhaupt wel bier is. Tijdens het proeven bedacht ik me dat het misschien wel een mead zou kunnen zijn. De geur had iets van melkzuur en was niet erg aangenaam. De smaak was vrij zoet en het mondgevoel was erg siropig.
De Porter (Niigata brewing) was een prima bier. Een mooie geroosterde smaak en zeer goed doordrinkbaar door de (iets te) dunne body.
De Kirin Stout is een typische stout welke gebrouwen wordt in ´warme landen` om het zo uit te drukken. Weinig geroosterdheid en een dunne body door het gebruik van suiker. Toegegeven, het bier is vrij dun maar drinkt ook erg goed weg. Niet helemaal mijn bier maar bij hogere temperaturen een prima bier.

Overigens is het speciaalbier niet erg goedkoop. Voor een flesje van 350 ml ben je ongeveer 4 tot 5 euro kwijt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...