woensdag 28 maart 2012

Kweken van pepers

Van de ene hobby rol je soms in de andere: Toen ik op zoek was naar peperzaadjes om thuis pepers te kweken, kwam ik langs een website (www.peperzaden.nl ) waar, naast de peperzaden, ook gedroogde, gerookte Mexicaanse pepers verkocht werden. De zoektocht naar deze pepers bracht mij in het verleden altijd naar een paar obscure winkeltjes in het land en vaak tegen stevige prijzen.

De peper waar ik naar op zoek was, is de Chipotle peper. Dit zijn Mexicaanse (hete) pepers die boven een smeulend vuur gedroogd worden en daardoor een sterke smaak hebben. Het resultaat is een zwarte peper die ruikt naar leer, pruimtabak en rook. Hier worden de Jalapeno's pepers voor gebruikt. Het idee is om daar in de nabije toekomst een donker bier met chocolade, kaneel en Chipotle peper mee te maken. De hitte van deze peper is relatief laag en zal alleen bij het doorslikken een lichte tinteling geven samen met de smaken van de rook en andere donkere smaken. Dat is althans het idee.

De zaden die ik ook op deze site gekocht heb zijn gekozen op basis van de (medium) hitte van de pepers en/of uiterlijk. De extreem hete pepers laat ik aan mij voorbij gaan. Alhoewel ik best wat gewend ben, vind ik de "gematigd" hete pepers al heet genoeg. Hiermee wil ik lekker pittige gerechten of sambal mee maken.

Het kweken van pepers
De onderstaande peperzaden zijn in mijn brievenbus beland. De getallen achter de namen zijn een maat voor de pittigheid van de peper en worden uitgedrukt in de Scoville-schaal. De waarden kunnen tot dik 1.000.000 oplopen! De Yolo Wonder is een paprikasoort en die is natuurlijk niet pittig.

Jalapeno           1000-3500
Yolo Wonder     0
Chichen Itza    180.000
Royal Black     5.000-30.000
Orozco             5.000-30.000

De zaadjes zijn gepoot in de grond op ongeveer 1 cm diepte. Daarna is de grond vochtig gemaakt en is er een huishoudfolie over de potten gespannen. De potten zijn onder het zolderraam geplaatst, waar de temperatuur best kan oplopen. Na 2 weken zijn de zaadjes ontkiemt en staan er per plantje een steeltje met 2 blaadjes. Hieronder staan foto's van Chichen Itza , Jalapeno en Orozco.


Na 2 weken zijn de plantjes flink gegroeid en zijn er twee 'echte' blaadjes verschenen. De plantjes kunnen worden verpoot, maar ik laat ze nog even groeien. De temperaturen buiten zijn 's nachts nog flink koud. 

Na 4 weken zijn er al 'echte' blaadjes verschenen en de steeltjes zijn langer geworden. De plantjes zullen aankomende week worden verdeeld en buiten worden gezet.


Nadat de plantjes twee echte blaadjes hebben gegroeid, zijn ze uitgezet in grotere potten en buiten gezet. Vergeet niet de plantjes water te geven, de plantjes hingen na het verpoten binnen 1 uur slap. De volgende dag waren ze helemaal opgefleurd.

Ellende! De plantjes hebben een flinke hoosbui en flink wat wind te verduren gehad en de helft is geknakt. De plantjes zijn na een aantal dagen buiten weer lekker binnen. Dan kunnen ze een beetje bijkomen. Zeker de helft heeft het niet gered.


 14 juli 2012 -  De plantjes zijn nu een aantal weken buiten gezet. Het weer is niet erg goed, veel regen en wind. Gelukkig zijn de plantjes wanneer ze wat groter zijn beter bestand tegen dit geweld. Helaas hadden de slakken de frisgroene blaadjes van de planten ook gevonden en zijn ze in hoog tempo gaan vreten. Een paar korrels met anti-slak hebben dit probleem opgelost. Nu gaan de planten als een speer. De Chichen Itza laat al wat vruchtbeginsels zien en de Jalapeno lijkt ook te gaan beginnen. Als het weer nu ook wat 
beter wordt, kunnen de planten wat groter worden.

   
         a) De Jalapeno, Royal Black en Chichen Itza;     b) Royal Black

De planten zijn na een aantal hete weken flink gegroeid. Niet perse in de hoogte maar wel in de breedte. Een aantal weken na het buitenzetten zijn de eerste bloemetjes en daarna de vruchtbeginselen te zien. De Jalapeno is de snelste: er zitten al een aantal pepers aan de planten. De Chichen Itza heeft wel de aanzet tot een peper, maar gaat niet snel. De Royal Black heeft mooie paarse bloemen en gaat nu ook richting vrucht. Hieronder de situatie eind augustus 2012.







2 opmerkingen:

  1. Do you have any plans to use the peppers that you grow in a beer? I tasted a peppered IPA at the National Homebrew Conference in San Diego, CA that was spicy and peppery but still balanced. I'd like to make a beer that utilizes peppers properly and would be interested in any ideas you might be willing to share.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Actually I bought the dried and smoked Ancho Chile and Chipotle. With these peppers I plan on brewing a beer. I will add the peppers in secondary. The heat will tranfer onto the alcohol there. The beer itself will have chocolate, cinnamon and cacao. Appr. 7% alcohol and brownish/dark. I will elaborate when I planned to brew it. I hope soon.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...