donderdag 1 oktober 2015

Proefnotitie: Faux Pas Blondine

Dit bier is een poging geweest om havervlokken te fermenteren met kwarkbacteriën om op die manier het zetmeel beter toegankelijk te maken, de smaak te verbeteren en de pH te verlagen. Na een aantal dagen had de fermenterende 'pap' een minder prettige geur, welke naar vuile vaatdoek rook. Dat wilde ik niet in mijn bier hebben, dus weg ermee! Het brouwen van dit bier is desondanks wel doorgegaan, maar met gewone havervlokken. Een doorsnee blonde zou je verwachten, maar door de toevoeging van een depot van de Fantome Bris BonBon en Wakatu hop heeft het bier een heerlijke fruitige Belgische smaak gekregen. Hier volgt de proefnotitie. 
 
Het bier is oranje en iets dof. Het schuim is fijn en plakt mooi aan het glas. Er is voldoende, niet te veel, koolzuur aanwezig. 

De geur is fruitig en kruidig. De fruitigheid lijkt vooral afkomstig van de gist en heeft het meeste weg van perziken, kiwi en abrikoos. De kruidigheid lijkt erg op Saaz, wat niet vreemd is, aangezien dit een van de oorsprongen van Wakatu is. In de geur zit ook een aardse toon, die hoogstwaarschijnlijk van de Fantomecultuur komt, ik denk een Brett. Dit geeft het bier een erg interessante geur die je wilt blijven opsnuiven.

De smaak heeft ook weer de prettige combinatie van het fruitige met de kruidige, aardse tonen. Bij de eerste slok valt direct de stevige bitterheid van het bier op. Met een slordige 40 IBU van alleen Wakatuhop is dat smaakbepalend. Na een aantal slokken went de bitterheid en mengt zich mooi met de kruidige hop en de vermoedelijke Brett. Het mondgevoel is vrij droog. Dit alles doet mij denken aan de eerste keren dat ik een XXbitter dronk. Een stevig bitter, droog uitvergist en volgens sommigen Brettbier. Zeker na enkele jaren is dit te proeven.

Dit bier maakt maar weer eens duidelijk dat gist enorm belangrijk is voor een goed bier. Je kunt allerlei rare moutstorten verzinnen, maar de gist bepaald het eindresultaat. Niks meer aan veranderen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...