woensdag 2 juli 2014

Bukkers Blond

Blond is zo'n bierstijl die ik bijna altijd oversla in de bierwinkel. Niet spannend en te veel van hetzelfde. Eigenlijk drink ik een blond alleen op een terras wanneer ik nog enigszins helder moet blijven maar wel iets met wat meer smaak dan pils wil drinken. Commerciële blondes zijn er genoeg, vaak zijn het de, naar mijn smaak, minder geslaagde voorbeelden als Leffe en Grimbergen die doorgaans op terrassen worden geschonken. Laat dan maar zitten, liever drink ik dan klassieke Belgen als Kapittel, Gauloise en Bink blond.

De definitie van een goede blonde hangt sterk af van de proefpersoon. De een wil een wat zoetige, fruitige blonde, de ander een flink bittere, drogere. Zo veel mensen, zoveel smaken, maar na het proeven van de bieren van de brouwcursus kwam er toch een duidelijke winnaar uit de bus. Het was het Bèta-recept, een soort Chouffe light met T-58 korrelgist. Goed Belgisch fruitig, met voldoende bitterheid en een vol, maar niet te zwaar mondgevoel. Stevig maar toch doordrinkbaar en een klein zoetje.

Fijnslijpen van het recept

De aanpassingen ten opzichte van het vorig recept liggen in een beter hoparoma en bijsturing van de kleur. Het hoparoma zal duidelijker aanwezig zijn door een dosis late hop in de vorm van Cascade of Amarillo, apart van elkaar in een gesplitste batch. Het eerste recept miste net dat beetje Oomph.. En Amerikaanse hop is natuurlijk hip.
De kleur van de eerste versie is wat te donker uitgevallen, dus de carared mout is vervangen voor carapils. De kleur neigde te veel naar (donker) koper en dat mag iets lichter. 
Om nog een extra parameter toe te voegen, zal deze moutstort naast T-58 ook met de La Chouffegist worden vergist. Kleine veranderingen dus, maar wel meer volgens eigen smaak. 

Het recept

Totaal brouwwater--- : 40 liter
Spoelwater---------- : 17 liter
Maischwater--------- : 23 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 9.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 30 EBU (Tinseth)

75%  4594 g Pilsmout 3 EBC                   3    EBC   

13%    798 g Münchnermout type 1        12   EBC   
7%      428 g Kristalsuiker                      0    EBC   
5%      305 g Carapils (D)                      2.5  EBC    Saaz          20 g  3 %az  FWH
Target       27 g  10.5 %az  75 min
Saaz          25 g  3 %az  5 min          
Zoete sinaasappelschillen 15 g 15 min         

(1) Cascade     12 g  7 %az  drooghop (per 12 liter)
(2) Amarillo    12 g   8 %az drooghop (per 12 liter)


25m/65°C Maischdikte is: 3.75 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.75 L/kg

1m/78°C Maischdikte is: 3.75 L/kg

Fermentis Safbrew T-58
            

De naam van het bier is Bukkers Blond. Een bukker is een andere naam voor een (tulpen)bollenboer in de Kaag en Braassemregio.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...