woensdag 28 augustus 2013

Proefnotitie: Code Rood - American Amber-red

Dit is de proefnotitie van Code Rood, de American Amber Red, een donkerdere variant van een IPA met iets minder bitterheid en een wat subtieler hoparoma. 

Het bier schenkt in met een mooie donker koperen kleur. Het schuim is dik en romig en zakt langzaam in tot een slagroomachtig laagje. Het bier heeft een rustige koolzuurbaan, niet te veel, maar goed voor een hoppig bier.

De geur is mild citrus, met fruitgeuren die doen denken aan mandarijn, lychee, meloen en groene appels. De toevoeging van de Amarillo hop is goed te ruiken, en geeft een mango geur. De geur wordt hoofdzakelijk bepaald door de hoppen, en de moutbasis is hierdoor niet echt goed te onderscheiden. De moutigheid die bij de bierstijl past is wel redelijk aanwezig, maar een goede American Amber zou toch wat meer moutigheid moeten hebben. 

De smaak draait bijna volledig om de hop: een fruitigheid en lichte citrus die je niet meteen naar de keel grijpt, maar een zachte fruitigheid met appels, lychee, meloen, druiven. Eigenlijk past geen enkele vergelijking met echt fruit helemaal 100%. De smaak neigt meer naar een verfrissend exoticch fruitsap, mede door de mild uitgevallen bitterheid. Het mondgevoel is iets zoetig en licht plakkerig. Dit past prima bij de stijl. 

Een redelijk goed gelukte versie van de stijl, met een wat lagere bitterheid dan vantevoren gepland. Het hoparoma is geen klap in het gezicht, maar een lekker fruitig geheel en minder volgens de bierstijl richtlijnen. 

De keurmeester had op het OBBK 2013 voor dit bier slechts 53 punten te geven. Het feit dat het bier wat troebel was en uit de fles kwam, hebben dit bier geen goed gedaan. Natuurlijk ook amateuristisch om een bier in te sturen dat gushed.
Ik was van indruk dat het bier misschien niet bitter genoeg was, maar uit de notities van de keurmeester blijkt dat het bier bitter en hoppig genoeg is geweest. Jammer, volgende keer beter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...