vrijdag 25 november 2011

Brouwerijbezoek - Jopen brouwerij Haarlem

Na een hele lange tijd van vergunningen en verbouwen is de Jopenkerk sinds een tijdje geopend. De keuze van de bierstijlen en het presenteren van de bieren spreken mij al jaren aan. Tijd om eens een kijkje te gaan nemen in de "Jopenkerk". Van de buitenkant is het nog steeds duidelijk een kerk. Duidelijk is wel dat er het een en ander recentelijk aan verbouwd is. Bij binnenkomst valt meteen op dat de brouwketels het middelpunt van de kerk zijn. Deze staan achter de bar op een verhoging te glimmen en springen meteen in het oog. De ruimte is ingericht met gemakkelijke banken en een aantal lange tafels waarop kranten en tijdschriften liggen. Boven de tafels hangen lage lampen, waardoor het erg gezellig oogt. Door de warme, iets donkere kleurstelling van de muren en meubulair voelt het geheel knus aan. In het midden van de kerk is een open gedeelte met een aantal hangtafels, waar het betere bargevoel heerst.
Dan de bieren: Ik ben begonnen met de Extra Stout. Een heerlijke mild gebrande stout met een zoetje. Een prachtig mondgevoel en smaken van koffie, chocolade, vanille en drop en een mooie bitterheid. 5,5% alcohol.

Daarna de Trinitas Tripel, een driegranen tripel. Een kruidige tripel die weinig bitter is. De 9% alcohol is netjes verborgen. Persoonlijk vond ik het bier niet erg uitgesproken. Zeker voor een bier van 9% mag er meer smaak aan zitten.

Als afsluiter een Ongelovige Thomas. Een voortreffelijk bier, donker met redelijk gebrande smaken, die doen denken aan chocolade en vijgen. De Amerikaanse hoppen zijn dominant aanwezig. Een stevige bitterheid met veel citrus-achtige en fruitige smaken. Volgens de website een Imperial quadrupel, ik zou het een Russian Imperial Stout noemen. Het maakt niet uit, het was een goed bier.

Later is ook het Jopen Bokbier geproefd. Volgens Jopen het enige 4-granen bokbier van de wereld. Het is inderdaad wel een apart bier en heeft smaken die in andere bieren niet voorkomen. Het bier is maar matig zoet, iets wat in Nederland welhaast bij een bokbier schijnt te horen. Verder heeft het bier een notige kruidigheid van de aparte graansoorten. Een heerlijk bokbier, dat weliswaar apart is, maar wel degelijk in de categorie bokbier valt.

De Jopen brouwerij heeft een geweldig concept en met de nieuwe locatie is dit een absolute blijver in de Nederlandse brouwerijwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...