maandag 16 mei 2016

Midnight Boil Saison

De echte bierkenner weet het al jaren: Saisons zijn de ideale combinatie van veel smaak, een prettige hoppigheid en relatief weinig alcohol. De verre uitvergisting en de kenmerkende kurkige smaak geven de saison een unieke smaak. De uitwerking van de Saison van de laatste Brandwedstrijd heeft wat mij betreft de plank flink misgeslagen. Het bier is een fris en wat dun bier wat zeker in de zomer lekker drinken is, maar met een saison heeft het niet veel te maken. Het ontbreekt aan de typische kenmerken. Het lijkt wel alsof ze vergeten zijn om een gepaste gist te gebruiken. Dat kunnen we bij beter, hebben we bij brouwerij De Watertoren gedacht.


Wat is het idee?

Het recept voor deze saison is een stuk of 20 keer op papier veranderd. Vooral de toevoegingen van de speciaalmouten en welke en hoeveel hop is een constante strijd geweest. Traditioneel is de moutstort van een saison erg eenvoudig met veel pilsmout met vienna- of munichmout, soms wat tarwemout en suiker. Er is gestreefd naar het minimaliseren van het aantal gebruikte mouten, maar dan eindig je toch weer met 5 soorten. Natuurlijk wordt er pilsmout als basis gebruikt, het is tenslotte een Belgisch bier. De tarwemout en ruwe tarwe maken het bier wat milder en zachter, graniger. De melanoidinemout en carared worden gebruikt voor meer  moutigheid/ body en een beetje kleur. 

Voor een traditioneel hopschema gebruik je voor een saison Styrian Goldings, Saaz, Tettnanger, Goldings, Fuggles, etc. Over het algemeen nobele hoppen met wat kleine zijstapjes naar milde Engelse of Duitse hoppen. Er is eerst even gedacht over het gebruiken van Amerikaanse hoppen, maar dan wordt het een beetje te veel van alles. En laten we alsjeblieft niet overal een bak citrus, dennen of winegumhoppen in sodemieteren. Een saison-IPA, iemand?  
Om het wat dichter bij de stijl te houden is er gekozen voor Northern Brewer en Sladek. Ook niet alledaags voor een saison, maar ook weer niet schokkend. Northern Brewer voor de stevige bitter en Sladek voor het nobele hoparoma. De gist is de Belle Saison geworden, een makkelijke saisongist die de goede smaken oplevert. Maar daar hebben ze bij Brand nog nooit van gehoord denk ik (geintje natuurlijk). 
 

Het recept

Berekende kleur 10.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 31 EBU (Tinseth)
 

73%  6950 g Pilsmout 3 EBC                       3    EBC   
11%  1047 g Tarwemout                             3    EBC   
11%  1047 g Tarwevlokken                         4    EBC   
3%     285 g Melanoidinmout                     60   EBC   
2%     190 g Carared (D)                           40   EBC  

Maischschema
40 min 63°C
25 min 72°C

Northern Brewer 65 g  5.5 %az  90 min          
Sladek                80 g  6 %az  10 min


Gist: Fermentis Belle Saison


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...