dinsdag 9 september 2014
Equinox - Herfstbier
Voor een evenement is brouwerij De Watertoren gevraagd een bier te brouwen en te tappen. De passerende mensen zullen slechts enkele slokken te drinken krijgen en daarbij is het doel om mensen te laten proeven dat bier meer is dan alleen pils, bockbier en Leffe en dus zeker geen makkelijk bier voor te schotelen. Eigenlijk moeten de mensen bij de laatste slok nog meer willen proeven.
Zo op het eerste gezicht is het recept een soort dubbel, maar door de vrij lage begindichtheid en kruiden valt het zeker niet in deze klasse. Herfstbier is misschien nog wel de beste omschrijving, al is het maar omdat daarvoor geen vaste richtlijnen bestaan en dan heeft het beestje maar een naampje.
Bij de term Herfstbier denk ik aan een donkerbruin bier met een moutig, zoetige smaak.
De basis bestaat uit pilsmout, aangevuld met munichmout om de moutigheid van het bier te versterken. Daarbovenop zijn een aantal kleuren caramout toegevoegd. Ik ben van mening dat de 3 verschillende caramouten een gelaagdheid aan het bier geven en daardoor ook een interessanter bier oplevert. De Carafa I voeg ik toe voor de kleur en deze geeft ook een wat droppige smaak. De kristalsuiker is toegevoegd om het bier wat doordrinkbaarder te maken.
Brouwdatum: 8-9-2014
Aantal liters------- : 40 liter
Gewenst begin SG---- : 1055
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 64 liter
Spoelwater---------- : 24 liter
Maischwater--------- : 40 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 30.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)
61.9% 6094 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
21.6% 2126 g Münchnermout type 2 22 EBC
6% 590 g Carared (D) 40 EBC
4% 393 g Caramunich 123 EBC
1.4% 137 g Dark Crystal 300 EBC
4.1% 403 g Kristalsuiker 0 EBC
1% 98 g Carafa type 1 800 EBC
Target 35 g 10 %az 60 min
Saaz (CZ) 40 g 4 %az 10 min
Cacaopoeder 40 gram tijdens maischen
Curacao 10 gram 10 min
Tijm 3 gram 5 min
Rozemarijn 1 gram 5 min
Kaneel 3 gram 5 min
Jamaican pepper 4 gram 5 min
Er is gekozen voor een mix van Belgian Wheat en US-05 gist. De Belgian wheat is gekozen voor het fruitige, kruidnagelkarakter en body. De US-05 is een goede doorvergister die ervoor zorgt dat het bier voldoende uitvergist en ervoor zorgt dat het bier binnen redelijke tijd drinkbaar is.
Het bier zal op fust worden gezet en geforceerd worden gecarboneerd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten