vrijdag 25 april 2014

ChiliDawg - 100% Brett Trois

In het kader van het vierluik van de Hot Loving serie is een tijdje terug de ChiliDawg als tweede in rij gebrouwen. De insteek van dit recept is een peperig bier met een wilde (fruitige) gist, en fruitige hop. 
De wilde gist is geïsoleerd uit een Drie Fonteinen bier en geeft heel veel fruitigheid en bijzonder smaken. De gist heet WLP644 Brett Trois en komt van Whitelabs. Hiermee is het mogelijk om een 100% Brett vergisting uit te voeren. Dit bier is gebrouwen in voorbereiding op de Wikkie Wikkie Wild Wild West en chronologisch zou dit bericht eerder moeten zijn.

De moutstort is gekozen met voornamelijk licht gekleurde moutsoorten die de body en moutigheid kunnen ondersteunen. De fruitige smaken van de gist zoals ananas en mango gaan hopelijk goed samen met de lichte pittigheid van de rode jalapeno. Het bier heeft een milde bitterheid zodat deze niet in de weg gaat zitten van de pittigheid van de pepers.

Aantal liters------- : 10 liter
Gewenst begin SG---- : 1049


Brouwzaalrendement-- : 65 %
Totaal brouwwater--- : 16 liter
Spoelwater---------- : 8 liter
Maischwater--------- : 8 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 8.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)


74%  1842 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
10%    248 g Havervlokken                      4    EBC   
8%      199 g Tarwemout                         3    EBC    
5%      124 g Carapils (D)                        2.5  EBC   
3%       74 g Münchnermout type 2         22   EBC   

Fuggle (GB) 12 g  6.4 %az  60 min                   
Amarillo       6 g  10 %az  10 min                
Amarillo       6 g  10 %az  drooghop 

1) halve rode Jalapeno in de hoofdvergisting
2) halve rode Jalapeno in alcohol bij bottelen.


Gistsoort: WLP644 Brettanomyces Trois    
Gist toegevoegd als starter


Maischschema

35m/62°C Maischdikte is: 3.21 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 3.21 L/kg
5m/75°C Maischdikte is: 3.21 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten